Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'da haftasonu yapılacak olan genel seçimlerin kaderini tahvili sahipleri belirleseydi, borçlanma maliyetlerini aşağı çekme başarısından ötürü Mario Monti için ezici bir zaferle yeniden başbakan seçilirdi; ancak tahvil faizleri geri kalan seçmenler için pek bir şey ifade etmiyor.

Monti'nin kemer sıkma programları, başbakan olduğu dönemde yatırımcılara ülke tahvillerinde yüzde 28 getiri sağlasa da, bu durum seçmenler için o kadar da önemli değil. Anketlerde 25 Şubat'ta yapılacak olan seçimlerin öncesinde Monti'nin koalisyonu, Pier Luigi Bersani, eski başbakan Silvio Berlusconi ve eski komedyen yeni siyasetçi Beppe Grillo'nun ardından kendine ancak 4. sırada yer bulabiliyor.

Seçimlerin rüya sonucunun bir Monti hükümeti olacağını söyleyen Sampension AS'ın sabit getirili varlık müdürü Kasper Ullegaard, reformlara devam edecek mevcut yönetimin yeniden iktidara gelmesini istediklerini, ancak bu ihtimalin düşük olduğunu ifade etti. Ullegaard, Monti'nin azınlıkta olduğu bir Bersani koalisyonun bile diğer alternatiften daha iyi olduğunu savundu.

Monti Kasım 2011'de Berlusconi'den yüzde 8.12'lere yaklaşan 2 yıllık tahvil faizleri devralmıştı. Ülkenin 2 yıllık tahvillerinin faizi şu anda yüzde 1.61 ile tüm zamanların en düşüğünün yalnızca 35 baz puan uzağında seyrediyor.