Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tahvilleri, ekonomistlerin tüketici fiyatlarında Ocak ayında Fed'in uzun vadeli yüzde 2'lik hedefinden daha yavaş bir tırmanış olduğunu göstermesini bekledikleri ve bugün açıklanacak olan resmi veriler öncesi yükselişini 2. güne taşıdı.

10 yıllık gösterge faizleri dün Federal Reserve tarafından varlık alım hızının yavaşlatılabileceği sinyalleri verilmesine rağmen yüzde 2'nin altına düştü. Bank of America Merrill Lynch endekslerine göre ABD tahvilleri bu ay enflasyon korumalı emsallerini geride bırakırken, tahvillerdeki yüzde 0.05'lik düşüşe karşılık fiyat artışına korumalı varlıklar yüzde 0.7 geriledi. ABD bugün 9 milyar dolar değerinde 30 yıllık enflasyon korumalı tahvil ihalesi gerçekleştirmeyi planlıyor.

Zürih'te bulunan Credit Suisse Group AG sabit gelir stratejisti Karsten Linowsky, "Özellikle kısa vadede enflasyon konusunda piyasada gerçek bir endişe yok. Fed'in içerisinde farklı seçenekler olduğunu biliyoruz. Tahviller belirli bir sınır içerisinde işlem görüyor ve bunun dışına çıkabilmek için açık bir sinyale ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

10 yıllık ABD tahvil faizleri New York saatiyle 07:13'te 3 baz puan gerileyerek yüzde 1.98 oldu. Şubat 2023 vadeli yüzde 2'lik tahvil 1/8, yani 1,000 dolarlık nominal değer başına 2.50 dolar, artarak 100 5/32 oldu.  

Credit Suisse yetkilisi Linowsky, 10 yıllık tahvil faiz oranların içinde bulunduğumuz yılı yüzde 2 civarlarında tamamlayacağını tahmin ettiğini belirtti. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise faizlerin bu yıl sonunda yüzde 2.25 ve 2014 yılı ortasında yüzde 2.63 olacağı yönünde gerçekleşti.