Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de öncü ekonomik göstergeleri Ocak ayında yükselişini ikinci aya taşıyarak, dünyanın en büyük ekonomisinin bu yılın ilk yarısında ekonomik genişleme anlamında işleri yolunda tuttuğu sinyalini verdi.

Conference Board tarafından hazırlanan önümüzdeki 3-6 aylık periyoda yönelik görünüm endeksi Aralık ayında yüzde 0.5 yükselirken, Ocak ayında da yüzde 0.2 arttı. Bu artış, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına paralel oldu.

Yükselen hisse fiyatları, güçlü konut değerleri ve istihdamda sürekli artış ekonomik büyümeyi desteklerken, hanehalkının bütçesini devam ettirmesine de katkıda bulunuyor. Buna rağmen Ocak ayında devreye giren bordro vergisi ABD'lilerin maaşlarından daha az harcanabilir gelir elde etmelerine yol açarken, toparlanmanın hızını da sınırlayabilir.

New Jersey'de bulunan Wrightson ICAP LLC şef ekonomisti Lou Crandall, "Aktivite, şu an devam etmekte olan konut sektörü toparlanmasından arda kalanların da etkisiyle yukarı yönlü gerçekleşti. Fakat öte yandan bütçeyle alakalı ardı ardına gelen endişeler var ve bu da tüketici harcamaları üzerine bir gölge düşürüyor" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan 49 ekonomistin tahminleri yüzde 0.1 ile yüzde 0.5'lik artış arasında değişiklik gösterdi.