Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens, yüzde 3 faizin işe yaradığını belirtti ve Avustralya dolarına müdahale etmesi için kurda "ciddi bir değerlenme" olduğuna ikna olmasının gerektiğini söyledi.

Stevens, faiz teşviğinin işe yaramaya başladığının görüldüğünü söyledi.

Stevens'ın yüzde 3 faiz oranının uygun olduğunu söylemesiyle Avustralya doları ve tahvil faizleri yükseldi. Kuzey ve batıdaki maden bölgeleri çok iyi performans gösterirken, güney ve doğudaki imalatçı, inşaatçı ve perakendecilerin zorlandığı "çift hızlı ekonomiyi" dengelemeyi hedefleyen Stevens, faiz indiriminin, şu an için artıştan daha olası olduğunu ifade etti.

Avustralya dolarının son 4 yıldaki yüzde 60 oranındaki tırmanışı ülkedeki ihracatçılara zarar veriyor. Stevens, kur belirlemesinin mevcut bir oran arayıp aramadığı sorusuna, kurun ekonomi üzerindeki etkisine göre ayarlandığını belirtti.

Avustralya dolarının bir miktar yüksek olduğunu doğrulayan RBA Başkanı, ancak kura bir müdahale yapılması için piyasanın mantık dışı davrandığı ya da kurun aşırı değerlendiği konularından emin olunması gerektiğinin altını çizdi.