Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetlerinin gösterge endeksi, son beş ayın en keskin haftalık düşüşünü gerçekleştirmeye yönlendi.

Şanghay Bileşik Endeksi, dün yüzde 3 ile Kasım 2011'den bu yana keskin düşüşünü göstermesinin ardından yüzde 0.1'den az bir yükselişle, yerel saat ile 13:05'te 2,326.51 seviyesine geldi. Gösterge endeks bu hafta yüzde 4.3 kaybetti ve Eylül ayından bu yana en hızlı düşüşünü göstermeye hazırlanıyor. CSI 300 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek 2,614.79 puana çıktı ve haftalık kaybını yüzde 5.7'ye daralttı.

Çin'in en büyük oto üreticisi SAIC Motor Corp. yüzde 2.5 düştü ve beş günlük kaybını yüzde 9.5'e yükseltti. Çin hisse senetleri bu hafta, hükümetin emlak fiyatlarındaki artışları durdurmaya yönelik politikalarının, otomobil, banka kredileri ve inşaat malzemeleri gibi birçok kaleme yönelik talebi azaltacağı endişelerinden dolayı değer kaybetti. Bugün açıklanan veriye göre, hükümetin takip ettiği kentlerin büyük bölümünde, birinci el konut fiyatları yükseldi. Kweichow Moutai Co., likör üreticilerindeki ralliye öncülük etti.

Şanghay'da Central China Securities Holdings Co. stratejistlerinden Zhang Gang, "Hisse senedi piyasası, geçen ayki güçlü yükselişin ardından bir süre zayıf kalmaya ve dalgalanmaya devam edecek," dedi ve "Emlak piyasasındaki kısıtlamalara ve piyasamızdaki likiditenin azalacağı anlamına gelen Fed'in QE3'ü sona erdirebileceğine yönelik halen çok fazla endişe var," değerlendirmesinde bulundu.

Şanghay Bileşik Endeksi, 3 Aralık'ta başlayan boğa piyasası sırasındaki yüzde 24'lük yükselişinin ardından yaklaşık yüzde 5 düştü. Ancak endeks 2013 yılında halen yüzde 2.3 yukarıda. Endeksi fiyat-kazanç oranı, yani endeksteki hisselerin toplam piyasa değerinin tahmini kar toplamına oranı 9.68 oldu ve bu oran son bir ayın en düşük seviyesini işaret ediyor.

Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.3 düştü. ABD'de işlem gören en aktif Çin hisselerini içeren Bloomberg Çin-ABD Hisse Senedi Endeksi dün yüzde 1.3 geriledi.