Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:25'te güncellendi)

Euro dolar karşısında, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), finans kuruluşlarının üç yıl vadeli acil yardım kredilerinin gelecek hafta beklenenden daha az kısmını erken geri ödeyeceğini açıklamasının ardından, bir ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi, AMB'nin, 356 bankanın, uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (LTRO) dahilinde alınan 3 yıl vadeli kredilerin ikinci diliminin 61.1 milyar euroluk (80.5 milyar dolar) kısmını erken ödeyeceğini açıklamasının ardından yen karşısında kazançlarını geri verdi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, erken geri ödeme tutarının 122.5 milyar euro olması bekleniyordu. Avustralya doları, merkez bankası başkanı Glenn Stevens'in, kura müdahalede çıtanın yüksek olduğunu kaydetmesinin ardından ABD doları karşısında yedi haftanın en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Londra'da Deutsche Bank AG Döviz strateji küresel başkanı Bilal Hafeez, "LTRO duyurusu beklentilerden daha düşüktü ve euro bundan biraz olumsuz etkilendi," dedi ve "Bu rakam, bankaların Euro Bölgesi'nde krediler için fazla talep bulamadığını işaret ediyor. Bu da Avrupa'da büyüme görünümü üzerinde baskı oluşturacak. AMB politikayı bu yıl muhtemelen sıkılaştırmayacak ve bu  da euro üzerinde yük oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında fazla değişmeyerek, New York saati ile 08:22'de 1.3188 dolarda kaldı ve gün içinde 1.3157 dolara gelerek 10 Ocak'tan bu yana en zayıf seviyesini test etti. Avrupa ortak para birimi yen karşısında, yüzde 0.8 kadar güçlendikten sonra, yüzde 0.1 yükselişle 122.99 yen seviyesine geldi. Yen dolar karşısında yüzde 0.2 zayıflayarak 93.27 seviyesini gördü.

Euro ayrıca, Avrupa Komisyonu'nun Euro Bölgesi ekonomisinin 2013 yılında daralarak küçülmesini ikinci yıla da taşıyacağı tahmininde bulunmasından da değer kaybetti. Brüksel merkezli Komisyon, Euro Bölgesi'nda gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 0.3 daralacağı öngörüsünde bulundu. Komisyon Kasım ayında yüzde 0.1 büyüme tahmininde bulunmuştu.

(17:25'te güncellendi)