Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisse senetleri, gıda ve hizmet sektörünü içeren ülke içine dayalı hisselerin öncülüğünde yükseldi. Bu hareket sonucu, gösterge endeks Nikkei 225 ikinci haftayı da yükselişle geçmeye yönlendi. İhracatçılar ve bankalar, çok kısa sürede çok hızlı yükseldikleri endişesi ile değer kaybetti.

Güvenli hizmetleri şirketi Secom Co. yüzde 3 değer kazandı. Kirin Holdings Co. yüzde 4 prim yaparak 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Japonya'nın en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. yüzde 1.4 geriledi. Sony Corp., Fitch Ratings'in, PlayStation 4 ürününün şirketin kredi profilini tersine çevirmeye yetecek nakit sağlama ihtimalinin düşük olduğunu açıklamasının ardından yüzde 2.4 kaybetti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.7 yükselerek günü 11,385.94 puandan tamamladı. Endeks haftalık bazda yüzde 1.9'luk bir çıkış gerçekleştirdi. Daha geniş tabanlı Topix Endeksi yüzde 0.1'den az bir çıkış göstererek 963.48 puana geldi.

Tokio Marine & Nichido Fire Insurance Co. portföy yatırım grup yöneticisi Shintaro Takeuchi, "Bazı iç hisse senetleri sıçrama yapıyor, zira bunllar genel piyasa rallisinin gerisinde kalmışlardı," dedi ve "Yatırımcılar, büyük kazançların ardından, ihracatçılar ve bankalarda kar realizasyonuna gidiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Topix Endeksi, seçimlerin ilan edildiği 14 Kasım'dan bu yana, Başbakan Shinzo Abe ve merkez bankasının ekonomiyi deflasyondan çıkaracağı beklentisi ile yüzde 32 yükseldi. Topix Endeksi'nin piyasa değeri-defter değeri oranı 1.1 seviyesinde. Bu oran, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi'nde 2.1 ve Stoxx Europe 600 Endeksinde ise 1.5 seviyelerinde.

S&P 500 endeks vadeli kontratları bugün yüzde 0.3 yükseldi. Spot endeks dün New York'ta, Fed'in teşviklerin hızını yavaşlatabileceği endişesi ile Kasım ayından bu yana en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından yüzde 0.6 daha gerilemişti. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD'de işsizlik oranının gelecek yıl düşmesi Fed'in faizi artırmasına neden olabileceğini söyledi.