Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bilkent Cyberpark, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve IC2 Enstitüsü'nün ortak çalışması ile belirlenen 40 kişi, teknolojik ürünlerini yurt dışına pazarlayabilmek için eğitim alacak.

Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Canan Çakmakcı, ''Uygulamalı Teknoloji Ticarileştirme Programı''nın Türkiye'de bir ilk olduğunu belirtti.

Program için teknoloji transfer ofisi uzman ve adayların, teknoloji şirketi kurmayı düşünen girişimcilerin ve teknoloji tabanlı araştırmalarını ticarileştirmeyi hedefleyen akademik araştırmacıların başvuruda bulunduğunu ve sıkı bir elemeden sonra 40 kişinin belirlendiğini anlatan Çakmakcı, ''Uygulamalı olarak gerçek projelerin üzerinde gruplar halinde çalışılacak'' dedi.

Çakmakcı, ''Uzun dönemli bir sertifikasyon programı olan ve 12 modülden oluşan program, teknolojik fikirlerinin değerlendirilmesi, fikri mülkiyet hakları yönetimi, iş planı oluşturma, başlangıç için alternatif fon modelleri ve lisanslama fırsatları ile ilgili becerileri geliştirmek ve teknolojinin ticarileştirilmesi önündeki engellerin kaldırabilme hedefini yoğun ve kapsamlı bir içerik sunuyor'' dedi.
Türkiye'de ilk kez uygulanan programda, 16 teknopark ve teknoloji ticaret ofisi, 5 kamu, 4 özel sektör, 3 STK çalışanı, 2 akademisyen ile 10 girişimci katılacak. Eğitim programına katılanlar 4'er kişiden oluşan takımlar oluşturacak ve iş fikirleri için ticarileşme planları hazırlayarak, teorik bilgileri uygulamada kullanma fırsatı bulacak.

Programa katılanların, mart-nisan aylarında arasında yapılacak olan eğitimler kapsamında elde ettikleri teorik ve pratik bilgileri kullanarak görev yaptıkları kurumlardan hizmet alacak ve teknolojik iş fikri olan girişimcilere destek vermeleri de hedefleniyor.
Program kapsamında 10 takım arasında en iyi iş planını hazırlayan 4 kişilik takım, 2013 yaz aylarında

Teksas Üniversitesi Austin kampüsünde, profesyonel uzmanlarca verilecek olan bir haftalık ileri düzey teknoloji ticarileştirme eğitimleri alacak ve yatırımcılarla bir araya gelme fırsatı yakalayacak.

AA