Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Piyasalarda Fed toplantı tutanakları sonrası, Fed’den Williams’ın “tahvil alımlarına yılın ikinci yarısında da ihtiyaç duyulacağına “ilişkin yorumlarıyla sabah saatlerinde vadeli endeksler artıdaydı. Her ne kadar küresel piyasalarda tepki alımları görülse de sabah saatlerinde Avustralya doları ve İsveç kronundaki sert yükseliş dikkat çekiciydi. Haftanın son işlem gününde Avrupa tarafında, öğlen saatlerinde gelen ikicini LTRO geri ödemeli izlenecek. Bankaların yaklaşık olarak 125–130 milyar civarında ödeme yapması bekleniyor. Geri ödemelerin beklentiler paralelinde gerçekleşmesi Euro’nun seyri üzerinde belirleyici olması açısından önemli. Haftaya Salı günü gerçekleşecek Bernanke’nin Senato konuşması parite ve piyasalar açısından önemli gündem maddesi olarak ajanda da yer alıyor. Yurtiçi tarafta ise saat 14:30’da Şubat ayı Reel Sektör güven endeksi ve Kapasite Kullanım oranları izlenecek.
 
Kısa vadeli tahvillerde düşüş sürüyor

Bu sabaha % 5.67 bileşik seviyesinden başlayan gösterge tahvil faizi saat 11:57’de % 5.69 bileşik seviyesinde seyrdiyordu. 11-15 Şubat haftasında yabancı yatırımcılar tahvil piyasasında 2.34 milyar dolarlık alım yaptılar. Böylece yılbaşından bu yana yapılan alımlar toplam 3 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde Hazine 14 aylık tahvil ihalesi vardı. Bu dönemde yabancı ilgisinin ihaleden daha çok piyasada, verim eğrisinin görece kısa tarafında ve TÜFE’ye endeksli tahvillerde olduğu görülüyor.

İMKB 77 binin altına sarktı

Güne tepki alımıyla 77,607 seviyesinden başlayan İMKB 100 endeksinde, TL ve uzun vadeli tahvillerdeki satışların sürmesi ile birlikte, baskı sürüyor. Saat 12:13 itibariyle satış dalgasının paralelinde endeks 77 binin altına sarkarak 76 856 seviyesine indi. Elektrik endeksinde kayıplar % 1’i aşarken, Holding hisselerinde kayıplar % 0.88 düzeyinde.

TL’de değer kaybı

İtalya seçimleri öncesi euro dolar karşısından son 6 haftanın, yen karşısında üç haftanın en düşük seviyesini test etti. Euro/Dolar paritesi sabah saatlerinde 1,3210 seviyesindeki yatay seyrin paralelinde saat 12:11 itibariyle 1.3207’den işlem görüyordu. Dolar/TL ise, hafta başındaki Merkez Bankası kararı sonrası gelişen ülke kurlarından çıkışın artmasıyla, 1.79’un üzerine çıktı. Sabah saatlerinde 1,7940’tan işlem gören kur saat 12:10 itibariyle de 1.7923 seviyelerindeydi. Çıkışların daha çok kaldıraçlı fonlardan ve risk azaltma amaçlı olduğu görülüyor. Sepet kurda ise 2.08 seviyesinin üzerindeyiz.

BloombergHT Research

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net