Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:35'de güncellendi)

Küresel hisse senetleri ve emtia grubu, Almanya'da iş dünyası güven endeksinin beklenenden iyi çıkmasının desteği ile, dünkü Kasım ayından bu yana en hızlı düşüşlerinin ardından yukarı yönde hareket etti. Euro son altı haftanın en düşük seviyesine indi ve Alman tahvilleri değer kazandı. Avrupa bankaları, beklenenden daha az acil yardım kredisi geri ödemesi yapacak.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, dün Fed'in teşviklerden geri adım atacağı endişesi ile son iki günde yüzde 1.8 düşmesinin ardından, yüzde 0.2 yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.1 yükselirken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi ve S&P GSCI Endeksi yüzde 0.3'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Euro dolar karşısında, Avrupa bankalarının acil yardım kredilerinde beklenenden çok daha az miktarda erken ödeme yapmasının ardından yüzde 0.1'den az bir düşüş göstererek 1.3179 dolara indi ve iki yıl vadeli Almanya tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 0.13'e indi. Avustralya doları değer kazandı.

Almanya'da iş dünyası güven endeksi, Şubat ayında son 10 ayın en yüksek seviyesine çıktı ve Avrupa'nın en büyük ekonomisinin güç kazanmakta olduğuna ilişkin işaretleri güçlendirdi. Avrupa Merkez Bankası bugün, bankaların, Uzun Vadeli Refinansman Operasyonları (LTRO) imkanı ile aldığı 1 trilyon euroluk (1.3 trilyon dolar) 3 yıl vadeli kredilerin ikinci dilimi için 61.1 milyar euro (80.5 milyar dolar) erken ödeme yapacaklarını duyurdu. Bu miktar, ekonomistlerin beklentisinin neredeyse yarısı kadardı. Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens, faiz indirimlerinin işlemekte olduğunu söyledi.

Almanya'nın Dusseldorf kentinde, Meriten Investment Management GmbH Avrupa hisse senedi varlık yönetmeni Tobias Britsch, "Almanya Avrupa'nın çıpası," dedi ve "Dünün ardından, yatırımcıların daha tedirgin olduğunu ve tüm suçun İtalya seçimlerine ve Fed'in varlık alımlarını durdurabileceği iddiasına atıldığını gördüğünüzde, herhangi bir düşüş açık bir şekilde alım olacak" değerlendirmesinde bulundu.

(17:35'de güncellendi)