Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Komisyonu, Euro Bölgesi ekonomisinin, hükümetler, tüketiciler ve şirketlerin harcamalarını kısmalarının işsizliği yükseltmesi ile birlikte, 2013 yılında, ikinci yıl üst üste daralacağı tahmininde bulundu.

Brüksel merkezli Komisyon, bugün yaptığı açıklamada, 17 Avrupa üyesini kapsayan Euro Bölgesi'nde gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) bu yıl yüzde 0.3 daralacağı tahmininde bulundu. Kasım ayındaki tahmin yüzde 0.1 büyüme olacağı yönündeydi. Komisyon ayrıca, işsizlik oranının, geçen yılki seviyesi olan yüzde 11.4'ten bu yıl yüzde 12.2'ye tırmanacağını öngördü. Önceki tahmin, işsizlik oranının yüzde 11.8'e çıkacağı şeklindeydi.

Komisyonun ekonomi bölümü başkanı Marco Buti, "Avrupa'da istihdam piyasası ciddi bir endişe konusu," dedi ve "Bu durumun sosyal sonuçlara yol açıyor ve eğer bu sorun yapısal olarak çözülmezse, ileride büyüme perspektifleri üzerinde baskı oluşturacak" değerlendirmesinde bulundu.

Buti, Euro Bölgesi'nin kırılgan kamu maliyesi, güçsüz bankalar ve zayıf ekonomik beslemeden olumsuz etkilendiğini söyledi. Ekonomik zayıflık, bankaların ve hanehalkının bilançolarıonı iyileştirmesi ve yeni taleplerini beklemeye almaları ile birlikte, finans piyasalarındaki ilerlemeler ile zıtlık oluşturuyor.

Komisyon ayrıca, Avrupa'nın en büyüğü olan  Almanya ekonomisi için büyüme tahminini, Euro Bölgesi'nde talepteki düşüşün ihracat ve yatırımları olumsuz etkilemesinden dolayı, Kasım'daki yüzde 0.8 seviyesinden yüzde 0.5'e düşürdü.

Komisyon, Euro Bölgesi'ne yönelik 2014 yılı için daha iyimser bir tablo çizdi ve büyümenin yüzde 1.4 ve işsizlik oranının yüzde 12.1 olacağını öngördü. 27 üyeli Avrupa Birliği için ise büyüme tahminleri, geçen yılki yüzde 0.3'lük daralmanın ardından, 2013 yılı için yüzde 0.1 ve 2014 yılı için yüzde 1.6 olarak açıklandı.

Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600, geçen yılki yüzde 14'lük çıkışının ardından bu yıl yaklaşık yüzde 3 tırmandı. Euro dolar karşısında son altı ayda yüzde 6 değer kazandı.