Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası, bankaların gelecek hafta, üç yıl vadeli kredilerin ikinci diliminde kullandıkları tutarın 61.1 milyar euroluk (80.5 milyar dolar) kısmını geri ödeyeceklerini duyurdu. Bu miktar, ekonomistlerin tahmininin yarısı kadar bir tutarı işaret ediyor.

Avrupa Merkez Bankası, bugün yaptığı açıklamada, 356 finans kuruluşunun 27 Şubat'ta, üç yıl vadeli Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu'nun (LTRO) ikinci dilimi erken ödemesinin ilk fırsatında ödeme yapacağını kaydetti. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bankaların 122.5 milyar euroluk erken ödeme yapması bekleniyordu. Euro verinin açıklanmasının ardından dolar karşısında yaklaşık yarım sent düşerek 1.3157 dolara geriledi.

Buna ek olarak, dokuz banka, LTRO'nun ilk dilimi için 1.7 milyar euroluk ödeme yapacak. Bununla birlikte, erken ödemesi yapılmış kredi toplamı 212.3 milyar euro olacak.

Avrupa Merkez Bankası, Avrupa borç krizinden dolayı bankaların birbirlerine kredi evrmeyi durdurmalarının ardından, bir yıl önce, 1 trilyonun üzerinde üç yıl vadeli kredi vererek, piyasayı adeta paraya boğdu. Bankaların, vade süresi boyunca AMB'nin gösterge faizinin ortalamasından kullandıkları bu fonları, bir yıl geçtükten sonra, erken ödeme yapma seçeneği bulunuyor.

Londra'da Nomura International Plc kıdemli ekonomisti Nick Matthews, "Avrupa Merkez Bankası, bankalar bunu doğru sebeplerle yaptığı sürece, erken ödemeden memnunluk duyacak," dedi ve "Eğer bankalar, artık paraya ihtiyaç duymamalarından dolayı rahatsalar ya da piyasadan fonlanabiliyorlarsa, bu iyi. Ancak düşünmek isteyeceğiniz son şey bankaların geri ödeme için üşüşmesi. Bu durumda sıkıntı çıkar, zira bankaların fonlaması yerli yerinde değil" değerlendirmesinde bulundu.