Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın vadeli kontratları, ekonomik iyimserliğe ilişkin işaretlerin altına gelen "güvenli liman" talebini düşürmesinin ardından son yedi ayın en düşük seviyesine indi. Gümüş de değer kaybetti.

Cuma günü açıklanan veriye göre, Almanya'da iş dünyası güven endeksi Şubat ayında son 10 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Altın, Fed'in parasal teşvikleri düşüreceği spekülasyonuna bağlı olarak üçüncü hafta üst üste haftalık bazda değer kaybetti.

Chicago'da Archer Financial Services Inc. kıdemli piyasa analisti Adan Klopfenstein, "Dünya dağılmıyor ve altın artık olmazsa olmaz değil," dedi ve "ABD'nin teşvik programını sonlandırmayı konuşuyor olması gerçeği, ekonominin göreceli olarak iyi gittiğini bize söylüyor," değerlendirmesinde bulundu.

Nisan vadeli altın kontratları Cuma günü New York Comex piyasasında yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,572.80 dolar ile 18 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesinde kapandı. Metal geçen hafta yüzde 2.3 ve son 12 ayda yüzde 11 düştü.

Mayıs vadeli gümüş kontratları yüzde 0.8 değer kaybederek ons başına 28.52 dolara geriledi ve 17 Ağustos'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Gümüş bu hafta yüzde 4.5 değer kaybetti ve üç haftadır ard arda haftalık kayıp yaşıyor. Metal son 12 ayda yüzde 17 kaybetti.

New York Mercantile Exchange'de, Nisan vadeli platin kontratları yüzde 0.8 düşerek ons başına 1,607.40 dolara indi. Metal geçen hafta yüzde 4.2 kaybetti ve Aralık ortasından bu yana en kötü haftalık performansını gösterdi.

Mart vadeli palladyum kontratları ise yüzde 0.2 yükselerek ons başına 735.30 dolara çıktı. Metal geçen hafta yüzde 2.4 değer kaybetti.