Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Moody's'in İngiltere'nin Aaa olan kredi notunu düşürmesinin ardından muhalefetin çağrılarına kulak asmayan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, kemer sıkma politikalarını devam ettireceğini açıkladı.

Sun gazetesinde yayınlanan makaleye göre Osborne, hükümetin İngiltere'nin borçlarını azaltma çabalarını sürdürmesinin gerektiğini söyledi. Muhalefetteki İşçi Partisi "küçük düşürücü" olarak niteledikleri Moody's'in not indirimi kararının ardından Osborne'e bütçe kesintileri vurgusunu azaltarak, büyümeye odaklanması çağrısında bulunmuştu.

Osborne'un defalarca Aaa notunun korunmasının ekonomik politikalarının göstergesi ve aynı zamanda sınavı olduğunu söylemesinin ardından gelen not indirimi siyasi tartışmalara neden oldu. Diğer yandan yatırımcı ve ekonomistler, kredi notu değişikliklerinin mali sağlığın zayıf bir göstergesi olduğunu söyledi. ABD ve Fransa'nın tahvil faizleri, 2 yıl önce notlarının indirildiğinde zamankinden daha düşük seviyelerde seyrediyor.

Not indiriminin fiyatlanmış olduğunu ve piyasayı da şaşırtmadığını belirten Aviva Investırs'un yatırım genel müdürü Shahid Ikram, indirimin tahviller üzerinde etkisinin sınırlı seviyede olacağını söyledi.

Moody's'ten yapılan açıklamada, İngiltere'nin "Aaa" olan kredi notunun bir basamak düşürülerek "Aa1" seviyesine indirildiğini ve not görünümünün "negatif"ten "durağan"a değiştirildiği kaydedildi. Açıklamada, İngiltere'nin yüksek ve artmakta olan borcu ile birlikte, hükümetin bilançosundaki bozulmanın 2016'dan önce tersine çevrilme ihtimalinin düşük olduğu vurgulandı.