Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin resesyondaki 2. yılına hazırlanarak Avrupalı şirketleri, Amerikalı rakipleri karşısında geride kalma riskiyle karşı karşıya getirmesiyle bölgedeki kuruluşlar 10 yıl öncekinin 3 katı oranda nakit biriktiriyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi'nde yer alan 265 Avrupalı şirketin, bankalar ve sigorta şirketleri hariç toplam nakit birikimi 2012'de yıllık bazda yüzde 14 artarak 475 milyar dolara ulaştı. Avrupalı şirketlerin nakit birikimi 2002'de 136 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Siemens AG, Vodafone Group Plc ve Total SA 10 milyar doların üzerinde nakit tutan şirketlerden yalnızca birkaçı olarak öne çıkıyor.

Birçok Avrupalı şirketin sermaye yapısı ve anlamlı nakit pozisyonları biriktirme konularında "konservatif" bir yaklaşım benimsediğine dikkat çeken Goldman Sachs Group Inc.'in Avrupa'daki yatırım bankacılığı hizmetleri müdürü Francois-Xavier de Mallman, şirketlerin işsizlik, yüksek vergi ve düşük kamu harcamalarının birleşmiş etkisini öngörmekte zorlandığını belirtti.

Avrupa Komisyonu 22 Şubat'ta önceki tahminlerini yok sayarak Euro Bölgesi'nin tarihinde ilk kez 2 yıl üst üste daralacağını öngördü. Batı Avrupalı şirketler bu yıl 50 milyar dolar ile geçtiğimiz yılın toplamının neredeyse yarısı büyüklükte alım açıkladı. Bu rakam Amerikalı şirketler içinse ikiye katlanarak 184 milyar dolara çıktı.