Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İran'ın nükleer programı görüşmelerinin öncesinde Batı Teksas vadelileri yaklaşık iki günün yükseğinden alıcı buluyor. Çin ise Eylül ayından beri ilk kez akaryakıt fiyatlarını yükseltti.

Petrol vadelileri 22 Şubat Cuma günü yüzde 0.3 yükselmesinin ardından pek fazla değişim göstermeden seyrediyor. Nükleer programı sebebiyle Batı'nın petrol ihracat ambargosuna maruz kalan İran ise yarın ABD, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve İngiltere temsilcilerinden oluşan heyet ile Kazakistan Alamaata'da sekiz aylık sapmanın ardından görüşecek. Dünyanın ikinci büyük petrol tüketicisi Çin'de Ulusal Kalkınma Ve Reform Komisyonu'nun açıklamasına göre benzinin tonu 300 yuan (48 dolar) ve dizelin tonu ise 290 yuana yükseltildi.

Sidney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner konuyla ilgili "İran hala daha dikkate değer bir üretici ve üretimi ile ilgili de şu veya bu yolda atılacak herhangi bir majör bir değişim adımı tüm küresel arzı etkileyecektir." yorumunda bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki Nisan vadeli Teksas tipi ham petrolün varili 8 sent düşüşle Singapur'da yerel saatle 13.19'da 93.05'da dolardan işlem gördü. Petrolün kontratı 22 Şubat tarihinden 20 Şubat tarihinden beri en yüksek seviye olan 93.13 dolara yükseldi. İşlem gören tüm kontratların hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 17 üstüne çıktı. Daha yakın vadeliler ise geçtiğimiz hafta yüzde 2.9 düşüşle Aralık ayından beri en çok düşüşü gösterdi.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki Nisan vadeli brent petrolün varili 19 sent kayıpla 113.91 dolardan işlem gördü. Hacim ise 100 günlük ortalamadan yüzde 37 daha az oldu. Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı 20.97 dolardan 20.86 dolara genişledi.