Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:40'da güncellendi)

Yen, Başbakan Shinzo Abe'nin agresif parasal genişleme yanlısı Haruhiko Kuroda'yı merkez bankası başkanlığına seçeceği söylentileri üzerine dolar karşısında Mayıs 2010'dan bu yana en zayıf seviyesine geriledi.

Japon para birimi, Finans Bakanı Taro Aso'nun gazetecilere bugün Kuroda'nın "doğru seçim" olacağını söylemesinin ardından euro karşısında ise son iki haftanın en sert düşüşünü yaşadı. Pound ise Birleşik Krallık'ın kredi notunun Moody's tarafından düşürülmesi üzerine euro karşısında üst üste 2. gün değer kaybetti. Euro, İtalyan seçimlerinin galibinin ekonomik reformlara sadık kalacağı söylentileri üzerine dolar karşısında yükselişini 2. güne taşıdı.

Londra'da bulunan UBS AG kıdemli Döviz stratejisti Geoffrey Yu, "Piyasada, Kuroda'nın bir beyaz güvercin olduğu yolunda bir görüş oluştu ve eğer gerçekten Japonya merkez bankası başkanı olursa büyümeyi desteklemek için çok daha fazla şeyler yapmayı isteyecektir. Yen, daha fazla genişleme olacağı spekülasyonuyla zayıflıyor" yorumunda bulundu.

Yen, New York saatiyle 07:21'de dolar karşısında yüzde 0.4 gerileyerek 93.79 yene gerilerken, gün içerisinde 94.77 yeni gördü ve 5 Mayıs 2010'dan bu yana en düşük seviyeye dokundu. Japon para birimi euro karşısında ise yüzde 1.7'ye varan kayıplar yaşadıktan sonra toparlanarak düşüşünü yüzde 1.1'e indirdi ve 124.58 yen oldu. Euro ise yüzde 0.6 değer kazanarak 1.3274 dolara yükseldi.

Yen, bu yıl yüzde 6.9 gerilerken, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre 10 gelişmiş ülke para birimi arasında en büyük düşüşü yaşadı. Pound yüzde 6.1'lik düşüşüyle en çok değer kaybeden ikinci para birimi olurken, euro yüzde 2.4 değer kazandı.

(15:40'da yenilendi)