Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Başbakan Shinzo Abe'nin daha fazla teşvik baskısı altında kalan Japonya Merkez Bankası, ülkenin yen politikasını yönetmiş olan ve daha sonra da Asya Kalkınma Bankası başkanı olarak uluslararası itibar kazanmış olan deflasyon karşıtı Haruhiko Kuroda yönetiminde sandığından daha iyi bir konuma gelebilir.

Japonya Maliye Bakanı Taro Aso dün uluslararası finans geçmişine dikkat çeken Kuroda'nın bir sonraki BOJ Başkanlığı için doğru bir seçim olacağını söyledi. Japonya'da dün Aso'nun öncesinde 2 yetkili, Abe'nin Kuroda'yu aday göstereceğini açıkladı. Kuroda 1999-2003 yılları arasından Maliye Bakanlığı'nın Döviz biriminden sorumluydu.

BOJ'un şu anki başkanı Masaaki Shirakawa, 76 trilyon yenlik varlık alım ve sınırsız banka kredi finansmanı programları açıklamış olmasına rağmen, enflasyon beklentilerini teşvik etmekte başarısız olduğu gibi, aşırı teşviğin zararlarına karşı da uyarılarda bulunmuştu. Öte yandan Kuroda, bankanın Ocak'ta enflasyon hedefini benimsemesinin 10 yıl öncesinden bu çağrıda bulunmuş ve yıllar boyunca parasal genişlemeden yana bir tutum sergilemişti.

Kuroda'nın Japonya Merkez Bankası'nın iletişim stratejisi için doğru bir isim olduğunun altını çizen Tokyo'daki JP Morgan Chase&Co.'nun baş Japonya ekonomisti Masaaki Kanno, "Önceki röportajlarında yüzde 2 enflasyona 2 yıl içinde ulaşılması gerektiğini zaten söyledi ve bu piyasa için çok önemli bir mesaj" dedi.