Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Brezilyalı, Kanadalı, Koreli'ye, Japon'a vize yok. Dünya haritasında değişme mi oldu? Sorduğumuzda bize 'Schengen' diyorlar. Hani 'Gangnam Style' var ya bu da 'Schengen Style...'' dedi.

Çağlayan, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 25. Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı'nın (UNICERA) açılışında Eximbank'ın şu anda çalışma sistemini doğru bulmadığını anlattı.

Eximbank'ın son derece önemli çalışmalar yaptığını, bankanın makina sektöründen başlamak üzere yurt dışına yapacağı satış ve ihracatta 10 yıl vadeli krediler vermesi konusunda yetkilendirildiğini anımsatan Çağlayan, ''Ama Eximbank'ın temelde yapısının değişmesi gerekiyor. Bankacılık hizmeti alacak değil, ihracatçıya verilecek krediyi sigorta edecek olan bir yapıya dönüşmesi gerekiyor. Ümit ediyorum ki bu çalışmalarla beraber sizlerin finansmana erişim imkanları daha da yükselecek'' dedi.

Faizlerle ilgili de faizi belirleyen kurum ve kuruluşun sadece faizin üst ve alt bandı değil, politika faizinde yapacağı değişikliklerin de yansıyacağını belirten Çağlayan, şunları söyledi:
''Faizlerin düşmesi noktasında yaptığım çağrı tüketimi artırmak için değil... İşin arz boyutuyla ilgileniyorum. Bankacılık sektörünün geldiği noktayı hepimiz biliyoruz. Devlet artık eskisi gibi yağlı müşteri değil. Sadece Merkez Bankası değil, sizlerin huzurunda BDDK'ya bir çağrı yapıyorum; BDDK'nın mutlak suretle bankalardaki yüksek faize mutlaka bir düzenleme getirip, subap ayarı çekmesi gerekiyor. Bu olacak ki daha ucuz finansman imkanlarına kavuşasınız.''

Yerli üreticinin haksız bir rekabete uğraması durumunda tedbir almaması halinde suç işlemiş olacağını ve bu konuda çok hassas olduklarını ifade eden Bakan Çağlayan, ''Sayın Merkel, Türkiye'ye yaptığı ziyarette Türkiye'nin Avrupa Birliği konusunda bizi rahatsız edecek görüşler ifade etti. Bir kişi daha vardı; Sarkozy idi. Fransız halkı onu balık tutmaya gönderdi. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişini Sayın Merkel göremeyecek bunu çok iyi biliyorum. Alman halkı da Merkel'i balık tutmaya mı gönderir bilemiyorum. Türkiye'nin AB'ye girişi karşısında duranlar tarihi hata yapıyor. Türkiye'nin içinde bulunduğu bir AB yüzde 20 daha fazla büyüyor. Türkiye AB'den yük almaya gelen bir ülke haline gelmiştir.''

-''Schengen Style''

Bakan Çağlayan, AB'nin iş adamlarına vize engelinin, ticarette haksız rekabet unsuru olduğuna işaret ederek, bunun insan hakları ihlali olduğunu söyledi.

Çağlayan, ''Brezilyalı, Kanadalı, Koreli'ye, Japon'a vize yok. Dünya haritasında değişme mi oldu? Bu soruya cevap veremiyorlar. Sorduğumuzda bize 'Schengen' diyorlar. Hani 'Gangnam Style' var ya bu da 'Schengen Style'. Vize haksızlıktan çıkmış, zulüm boyutuna gelmiştir. Böyle bir fuara Avrupalılar elini kolunu sallayarak girecek, benim sanayicim ihracatçım Avrupa'da bir fuara giderken büyükelçinin, başkonsolosun iznine tabi olacak. Bu ahlaki değil. Bu ticarette aksi rekabet unsurudur, bir bariyerdir'' diye konuştu.

AA