Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de askıda konut satışları Ocak ayında beklentilerin üzerinde artarak sektörün bu yıl güçlenmeye devam edeceği sinyallerini güçlendirdi.

Askıda konut satışları Ocak ayında yüzde 4.5 yükselerek 105.9'a çıktı ve Nisan 2010'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Ayrıca bir önceki ayın rakamı yüzde 1.9'luk düşüşe revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 1.9'luk bir artış olacağına işaret etti.

Mortgage oranlarındaki rekor düşük seviyeye gerileme ve istihdam sektöründeki güçlenmenin daha çok insana konut alabilme imkanı vermesiyle daha çok ABD'li konut almaya başlıyor. Öte yandan daha hızlı istihdam ev daha az haciz, konut sektöründe hem toparlanmayı hızlandıracak hem de dünyanın en büyük ekonomisinde büyümeye destek olacaktır.

New York'ta bulunan JPMorgan Chase & Co. ekonomisti Daniel Silver, "İşler konut sektöründe iyileşiyor. Düşük mortgage oranları, iyileşen ekonomi ve düzelen istihdam piyasası talebe yardımcı oluyor. Konut fiyatlarının yükselmesiyle beraber fiyatların en dibe inmesini bekleyenler de almaya başlacaktır" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan 38 ekonomistin tahminleri yüzde 1.8 düşüş ve yüzde 6 artış arasında değişiklik gösterdi. Ayrıca Aralık ayının yüzde 4.3'lük düşüş rakamı da yüzde 1.9'a revize edildi.