Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(09:15'te güncellendi)

Avrupa Merkez Bankası Başkanı (AMB) Mario Draghi, enflasyonun gelecek yıl yüzde 2 hedefinin "önemli ölçüde" altında seyretmesinin öngörülmesi ile birlikte, Banka'nın para politikasını yakın zamanda sıkılaştırma niyetinin olmadığını işaret etti.

Draghi dün Münih'te bir etkinlikte yaptığı konuşmada, finans piyasalarına güvenin geri dönmesi ve bankaların acil kredileri geri ödemeleri ile birlikte, AMB'nin bilançosunun doğal olarak daralabileceğini, ancak politika yapıcıların parasal teşvikten çıkışı düşünmekten "uzak" olduğunu söyledi. Draghi, "Enflasyonun gelecek yıl yüzde 2'nin önemli ölçüde altında kalacağını öngörüyoruz" dedi.

AMB politika faizini yüzde 0.75 ile rekor düşük seviyeye çekti, bankalara 1 trilyon euronun (1.3 trilyon dolar) üzerinde ucuz kredi verdi ve borç sorunu yaşayan ülkelerin tahvillerini, ekonomik reformlara rıza göstermesi durumunda, satın alacağı taahhüdünde bulundu. AMB Aralık ayında, 17 üyeli Euro Bölgesi'nin bu yıl yüzde 0.3 daralacağı ve enflasyonun 2014 yılında yüzde 1.4'e yavaşlayacağı tahmininde bulundu. AMB tahminlerini gelecek hafta güncelleyecek.

Finans piyasalarında koşullar iyileşirken, Draghi, Euro Bölgesi ekonomisinin halen "zayıf" olduğunu ve AMB'nin genişlemeci politikasının 2013 yılında "kademeli toparlanma" hareketine yardımcı olacağını söyledi.

Londra'da Standard Chartered Bank ekonomisti Thomas Costerg, "Risklerin halen aşağı yönlü olmasından dolayı, halıyı çekmek için vakit açık bir biçimde çok erken," dedi ve "Aynı zamanda, merkez bankacılar arasında genişlemeci para poitikasından dolayı artan bir yorgunluk var gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

(09:15'te güncellendi)