Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Deflasyondan kurtulma hamlelerini artıran Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'yı Japonya Merkez Bankası Başkanlığı'na aday göstererek, bu yıl daha fazla paraasal teşviğin yolda olduğunun sinyalini verdi.

Ülkenin parlamentosundan yapılan açıklamada, BOJ üzerinde daha fazla hükümet denetimini savunan Tokyo'daki Gakushin Üniversitesi'nin profesörlerinden Kikuo Iwata ve BOJ Yönetici Direktörü Hiroshi Nakaso da başkan yardımcılığına aday gösterildiğini belirtildi. Japonya Merkez Bankası'nın şu anki başkanı Masaaki Shirakawa ve başkan yardımcıları 19 Mart'ta görevlerinden ayrılacak.

Yönetimdeki değişiklik, Abe'nin yüzde 2 enflasyon hedefine bir an önce ulaşılması çağrılarının etkisiyle Japonya merkez bankasını daha genişlemeci para politikasına kaydırabilir. Yatırımcıların BOJ'un duruşundaki değişiklik ihtimalini fiyatlamasıyla yen, dolar karşısında son 3 ayda yüzde 11 değer kaybetti. JP MOrgan Chase&Co., yeni liderlerin Nisan'dan itibaren ekstra parasal teşvik uygulamaya başlayabileceğini öngördü.

Beklentilerin yüksek olduğunu, bu nedenle de piyasanın yalnızca mevcut politikalarının devamından tatmin olmayacağını belirten Tokyo'daki JP Morgan'ın kıdemli ekonomisti Masamichi Adachi, yeni liderlerin bir önceki rejimden farklı olduklarını göstermesinin gerektiğini söyledi.

BOJ'un Ocak'ta enflasyon hedefi benimsemesinin 10 yıl öncesinde bu uygulamayı savunmuş olan Kuroda bu ay 2013'te ekstra genişlemenin gerekebileceğini dile getirmişti.

Shirakawa'nın BOJ Başkanı olarak 6-7 Mart'ta düzenleyeceği son toplantısının ardından yeni liderler ilk politika toplantısını 3-4 Nisan'da yapacak.