Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'yı Japonya Merkez Bankası başkanlığına aday göstererek daha fazla teşvik beklentisini artırmasıyla 2 gün üst üste değer kaybetmesinin ardından bugün de düşük seyretti.

Abe'nin BOJ başkan yardımcılığına da ekonomi profesörü Kikuo Iwata ve BPJ yetkililerinden Hiroshi Nakaso'yu aday göstermesi üzerine Japon yeni değer kaybederek, 5. ayını da ekside tamamlamaya
hazırlanıyor. Yen, Ağustos 2008'den bu yana en uzun aylık düşüşüne işaret etti. Dolar, ABD'de bugün açıklanacak ve son çeyrekteki ekonominin daralmayıp büyümüş olabileceğini gösterecek olan verinin öncesinde değerlendi. Avsutralya doları, şirketlerin önümüzdeki yıl yatırımlarını artıracağına işaret eden verinin sonrasında güçlendi.

Japonya Başbakanı Abe'nin BOJ'un ne yapmasını istediğini sözlü olarak net bir şekilde dile getirdiğini ve Kuroda'nın büyümeyi desteklemek için teşvikleri artıracağını belirten St. George Bank Ltd.'ın Sidney'deki ekonomistlerinden Janu Chan, yenin son aylardaki zayıflığının arkasında bunun yattığını ve tüm bu beklentilerin şu an yende fiyatlandığını söyledi.

Yen, dolar karşısında son 2 günde yüzde 0.5 düşmesinin ardından yüzde 0.2 değer kaybederek 92.41 düzeyine geriledi. Japon yeni, euro karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 121.57'ye indi ve kayıplarını 3. gününe de taşıdı. Euro, dün dolar karşısında yüzde 0.6 primlenerek 1.3139'a çıkmasının ardından bugün büyük bir değişiklik kaydetmedi ve 1.3154 seviyesinden işlem gördü.

Yen bu ayı dolar karşısında yüzde 0.8 düşüşle kapamaya hazırlanırken, euro da bu ay yüzde 3.1 değer kaybetti.

Kuroda 11 Şubat'ta bu yıl daha fazla teşvik uygulanmasını savundu ve merkez bankasının parasal genişleme için yeterince alanı olduğunu söyledi.