Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çıkış stratejisi tartışmalarının belirmeye başlamasıyla Danimarka Merkez Bankası Başkanı Lars Rohde, dünya genelinde merkez bankalarının varlık balonlarını önlemek için parasal sıkılaştırma planı yapmalarının gerektiğini söyledi.

Yakın zamanda merkez bankalarının negatif reel faizler gibi etkilere karşı tetikte olmasının ve normalleşme sürecine girilmesiyle çıkış stratejilerini planlamasının gerektiğini belirten Ruhde, merkez bankası politikalarının varlık balonlarını şişirebileceğini söyledi.

Mevduat faizini Temmuz'dan bu yana sıfırn altında tutan Danimarka Merkez Bankası başkanının uyarısı, Japonya'dan Avrupa ve ABD'ye kadar birçok ülkedeki politika yapıcının ekonomilerini toparlamak için öngörülmemiş parasal teşvik uyguladıkları bir dönemde geldi. Japonya'da hükümet açık bir şekilde parasal genişlemeyi destekleyen bir merkez bankası başkanını aday gösterirken, Fed Başkanı Ben Bernanke de bu hafta uzun vadeli tahvillerin faizlerini düşürmek için uygulanan rekor düzeydeki tahvil alımlarını savundu.

Küresel toparlanmadan daha net sinyaller gelmesini bekleyen merkez bankaları, destek önlemlerini geri çekmekte tereddütlü davranıyor. Euro Bölgesi'nde, İtalya'da belirsizlikle sonuçlanan seçimler ülkenin kemer sıkmaya bağlılığını sabote etmeye başladı.

Avrupa Komisyonu 2012'de yüzde 0.6 daralan Euro Bölgesi için bu yıl yüzde 0.3 küçülme öngörüyor. Komisyon 22 Şubat'ta ABD ve Japonya'nın da yüzde 2'nin altında büyüme kaydedeceğini tahmin etti.