Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD cephesinde, bekleyen konut satışlarının beklentilerin bir hayli üzerinde gelmesi ve Bernanke’nin parasal genişlemelerin devamına yönelik sinyalleri, Dolar Endeksi'ne satış, hisse senetlerine ise alım getirdi. S&P 500 ve Dow Jones endeksi dünü % 1.3 primli kapattı. Volatilite endeksi VIX ise % 12.6 düştü. Asya hisse senetleri, Abenomics’i uygulayacak en iyi Merkez Bankası Başkanı olarak Haruhiko Kuroda’nın aday gösterilmesiyle yükseldi. Yurtdışı piyasalarda ABD 4.çeyrek revize büyüme rakamları (% 0.1 daralmadan % 0.5 büyümeye revize edilmesi bekleniyor) ve İtalya’da seçim sonuçları sonrası atmosfer takip edilecek.

Tahvil piyasasında yatay seyir

Gösterge tahvil güne % 5.67 bileşik seviyesinden başladı ve saat 11:38’de % 5.69 bileşik seviyesinde işlem görüyordu. Türkiye 10 yıllık tahvil faizi ise % 6.86 seviyesinde. Avrupa’da politik kaygılı risklerin yeniden baş göstermesiyle birlikte İspanya ve İtalya tahvil faizleri yeniden yükselişe geçerken, ABD ve Alman 10 yıllıkları ise yeniden güvenli liman olarak geri çekildi.

İMKB 30 vadeli Şubat kontratının son işlem günü

Yılbaşından bu yana yurtdışı piyasalara göre kötü performans gösteren İMKB’de tepki çabası ön planda. Endekste tepki alımlarının yeni bir yükseliş eğilimine dönüşüp dönüşmeyeceği izlenecek. Güne yükselişle 78,431 puandan başlayan İMKB 100 endeksi saat 11:36 itibariyle yatay seyrini 78,506 puandan sürdürüyor. Ulaştırma endeksi % 1.86 primliyken, bankacılık endeksinde kazançlar % 0.55 olarak göze çarpıyor. İMKB 30 Şubat vadeli kontratının son işlem günü olması açısından, analistler öğleden sonra seansında oynaklığın artmasını öngörüyor.

TL ‘de değer kazancı

TL cephesinde hem yabancı girişleri hem de yerli yatırımcı satışları ile Döviz sepeti ve Dolar karşısında değer kazancı görüldü. Sabah saatlerinde 1.7970’tan başlangıç yapan Dolar/TL saat 11:37’de 1.7985’ten işlem görüyor. Euro/Dolar paritesi yeni güne 1.3150’den başlarken yine aynı saatlerde 1.3116 seviyesinden işlem görüyordu.

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net