Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Son yılların en ağır krizlerinden birini yaşayan Hollanda ekonomisindeki kötü gidişin önümüzdeki yıl da sürmesi bekleniyor.

Merkezi Planlama Bürosu (CPB) tarafından yapılan açıklamada, bu yıl yüzde 3,3 olarak öngörülen bütçe açığının 2014'te yüzde 3,4'e çıkmasının tahmin edildiği belirtildi.

Resmi verilere göre resesyon yaşayan ülke ekonomisinde bu yıl yüzde 0,5 olarak tahmin edilen küçülmenin 2014'te büyüme trendine geçmesi bekleniyor.

İstihdam açığının da büyüyeceğine vurgu yapılan CPB'nin rakamlarına göre, 16 milyon nüfuslu ülkede 90 binlik artışla bu yıl 560 bin tahmin edilen toplam işsiz sayısı 2014'te 575 bine yükselecek.

Hollanda hükümetinin, bütçe açığı, Avrupa Birliği'nin öngördüğü yüzde 3'lük normu aştığı için ek tedbirlere başvurması bekleniyor.

Geçen yıl Kasım ayında göreve başlayan Liberal Parti'yle (VVD) İşçi Partisi'nden (PvdA) oluşan koalisyon hükümeti, 16 milyar euroluk bir tasarruf paketi hazırlamıştı. Söz konusu tedbirlerin bütçe açığını kapatmaya yetmeyeceğini ileri süren siyasi yorumcular, önümüzdeki yıl için yeni kesintiler yapılmasının kaçınılmaz olduğunu dile getiriyor. Cuma günü yapılacak olağan Bakanlar Kurulu toplantısında bu yönde atılması olası adımların görüşüleceği belirtildi.

Planlama bürosu verilerinin ülkenin ekonomik açıdan geçtiği zor dönemi gösterdiğini belirten Başbakan Mark Rutte, bu yüzden başlatılan reformların devam etmesi gerektiğini, bunun için de geniş tabanlı bir desteğin gerekli olduğunu söyledi. Başbakan, işçi ve işveren kesiminin yanı sıra meclis ile senatoda temsil edilen tüm partilerle görüşeceklerini bildirdi.

AA