Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da işsizlik seviyesi, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin geçtiğimiz yılın sonunda daralmasının ardından tekrar büyümeye döndüğü sinyalleriyle beraber Şubat ayında beklenmedik şekilde düştü.

Nürnberg merkezli Federal Labor Agency tarafından yapılan açıklamada mevsime uyarlanmış işsizlik oranı 3,000 düşerek 2.92 milyona geriledi. Bloomberg anketine katılan 33 ekonomistin tahmin medyanları Almanya'da işsizliğin değişmeyeceğine işaret etmişti. Ocak ayı işsizlik oranının öncül rakam olan yüzde 6.8'den yukarı yönlü revize edilmesinin ardından bu ay uyarlanmış işsizlik oranı yüzde 6.9 oldu.

Bundesbank yaptığı bir açıklamada ekonominin geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yüzde 0.6 daralmasının ardından bu çeyrekte büyümesini beklediklerini dile getirdi. Görünümün iyileşmesiyle Almanya'da iş güveni 10 ayın zirvesine çıkarken, yatırımcı iyimserliği de neredeyse son 3 yılın zirvesine çıktı.

Londra'da bulunan Commerzbank AG analisti Eckart Tuchtfeld, "İstihdam piyasası, geçtiğimiz sonbaharda aktivitede yaşanan düşüşe iyi ayak uydurmuş gibi görünüyor. Ekonomi için güçlü öncül göstergeler işsizlik oranındaki trendin 2013'te aşağı yönlü devam edeceği sinyalini veriyor" yorumunda bulundu.

Euro, Londra saatiyle 11:33'te dolar karşısında yüzde 0.2 geriledi ve 1.3115 dolar oldu.