Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de geçtiğimiz hafta işsizlik başvurusunda bulunanların sayısı beklenenden daha az çıkarak şirketlerin yaklaşan harcama kesintilerin daha da ötesine bakarak çalışan sayısını aynı tuttuğunu gösterdi.

İşsizlik başvuruları 23 Şubat'ta biten hafta itibariyle 22,000 gerileyerek 344,000'e indi. Bloomberg anketine katılan 44 ekonomistin tahmin medyanı ise 360,000 başvurunun olacağı yönünde gerçekleşti. İşsizlik sigortası alan insanların sayısı ise Haziran 2008'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

İstihdamdaki istikrar, yükselen akaryakıt fiyatları ve muhtemel hükümet kesintilerine rağmen talebin aynı kaldığı sinyalini verirken, istihdamda ve ekonomide daha fazla yükselişin sağlanabilmesi için işten çıkarmalarda biraz daha düşüş yaşanması gerekiyor.

New York'ta bulunan High Frequency Economics şef ABD ekonomisti Jim O'Sullivan, "İstihdam büyümesinde zayıflamaya yönelik yeni bir sinyal yok. İstihdam büyüme oranı istikrarlı devam ediyor ve bu da işsizliği aşağıda tutmak için yeter de artar bile" ifadelerini kullandı.

Bugün açıklanan bir başka rapor ABD ekonomisinin 4. çeyrekte öncül rakamların aksine çok az bir genişleme kaydettiğini gösterdi. Dördüncü çeyrek büyümesine yönelik öncül rakamlar yüzde eksi 0.1 daralma gösterirken, revize edilmiş rakamlar yüzde 0.1 genişlemeye işaret etti.