Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de iş aktivitesi Şubat ayında beklenmedik bir şekilde genişleyerek neredeyse son 1 yılın en hızlı yükselişini gösterdi ve imalat sektörünün büyümeye yöneldiği sinyallerine yenisini ekledi.

MNI Chicago Raporu Ocak ayında 55.6 olarak gerçekleşirken, Şubat ayında 56.8'e yükseldi. 50'den yüksek rakamlar genişlemeye işaret ediyor. Bloomber anketine katılan 51 ekonomistin tahmin medyanı 54 oldu.

ABD ekonomisinin yüzde 12'sini oluşturan imalat sektörü, okyanus ötesi piyasaların toparlanması, şirketlerin daha çok harcama yapması ve otomotiv sektörünün iyileşmesiyle 2012 yılı ortasında yaşadığı düşüşü atlatarak tekrar ayağa kalkıyor. Fabrika sektöründeki güçlenme, artan vergilere ve yarın devreye girecek olan harcama kesintilerine rağmen üreticilerin hâlâ talep gördükleri sinyalini veriyor.

New York'ta bulunan TD Securities Inc. ABD stratejisti Gennadiy Goldberg, "İmalat yavaş ve sağlam bir iyileşme gösteriyor, tıpkı ekonominin geri kalanı gibi. Son zamanlarda çok parlak bir bölge oldu" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 52.2 ile 58 arasında değişiklik gösterdi. Endeks 2012 yılında 54.6 ortalama yakalarken, 2011 yılında bu ortalama 62.8 olmuştu.

Bugün açıklanan diğer veriler ekonominin 4. çeyrekte çok az bir genişleme kaydettiğini gösterirken, işsizlik başvurularının da geçtiğimiz hafta beklenenden daha fazla düştüğünü ortaya koydu.