Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

West Texas Intermediate (WTI) petrolü, ABD ekonomisinin 4. çeyrekte beklenenden daha az büyümesi ve euronun dolar karşısında değer kaybetmesi üzerine bu hafta 3. düşüşünü gerçekleştirdi.

ABD'de gayrısafi yurtiçi hasılanın (GSYH) 4. çeyrekte yüzde 0.1 büyümesinin ardından petrol fiyatları Ekim ayından bu yana yaşadıkları ilk aylık düşüşü genişletti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ABD ekonomisinde yüzde 0.5'lik artış olacağı yönünde gerçekleşti. Euro ise Temmuz ayından bu yana ilk aylık düşüşüne ilerlerken, petrolün alternatif yatırım olarak cazibesini azalttı.

New York merkezli Tyche Capital Advisors emtia fon yöneticisi Tariq Zahir, "Ekonominin bütün silindirleri şu an kullanmadığını biliyoruz ve bu da petrole olan talebi etkileyecektir. Dolar şu an gayet güçlü ve bu da petrole baskı uyguluyor" yorumunu yaptı.

Nisan vadeli WTI petrolün varili New York saatiyle 11:11'de 28 cent düşerek 92.48 dolar oldu. Fiyatlar bu ay genelinde yüzde 5.2 aşağıda seyrediyor. Bu raporun yazıldığı sırada işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 15 altında gerçekleşti.

Nisan vadeli Brent petrolün varili ise 33 cent artarak Londra merkezli ICE Futures Europe'da 112.20 dolardan işlem gördü. Burada işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 33 üzerinde gerçekleşti.