Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'e ait 2 imalat endeksi Şubat'ta beklenenin altında bir hızda büyüyerek, ekonomik toparlanmanın hız kaybediyor olabileceğinin sinyalini verdi.

Çin'in esmi imalat PMI endeksi Şubat'ta 50.1 puan ile son 5 ayın en düşük hızında arttı. Resmi PMI endeksi Ocak'ta 50.4 puan olarak gerçekleşmişti. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in hazırladığı endeks ise Şubat'ta 52.3 puandan 50.4 puana gerileyerek 4 ayın en düşüğüne işaret etti.

Resmi imalat rakamlarına yansıyan orta ve küçük ölçekli imalatçıların daralması, Çin'in parlamentonun yıllık seansının ardından bu ay değişecek olan hükümetin yeni liderleri karşısındaki zorlukların altını çizdi. Başbakanlık koltuğuna oturacak olan Li Keqiang, enflasyon ve bankaların kötü borçlarını sıçratmadan büyümeyi koruma göreviyle karşı karşıya gelecek.

Toparlanmanın açıkça zayıf olduğuna dikkat çeken Oversea-Chinese Banking Corp.'un Çİn ekonomistlerinden Xie Dongming, resmi PMI verisinin darama ve genişlemenin neredeyse tam ortasında olduğunu ve bunun tek başına Çin Yeni Yıl tatili ile açıklanamayacağını söyledi.

Bloomberg anketine katılan 31 analist, Çin'in resmi imalat PMI verisinin 50.5 puan olarak gelmesini bekliyordu.

İmalat PMI verisinin ardından Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 düştü.