Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da tüketici fiyatları 9 ay içinde 8. düşüşünü kaydederek, yüzde 2 enflasyona ulaşmaya çalışan Japonya Merkez Bankası'nın karşısındaki zorlukları hatırlattı.

Tokyo'daki resmi istatistik bürosu tarafından açıklanan verilere göre taze gıda hariç tüketici fiyatları Ocak'ta yıllık bazda yüzde 0.2 düştü ve 3. kez üst üste gerilemeye işaret etti. Tüketici fiyatları Bloomberg'in anketine katılan 26 ekonomistin medyan tahminine uygun gerçekleşti.

Zayıf yen ihracatçıların görünümünü iyileştirir ve ithal enerji ve emtia fiyatlarını sıçratırken, fiyatlardaki düşüşün devam etmesi BOJ'un yüzde 2 enflasyon hedefini tutturması için alması gereken önlemlerin büyüklüğüne dikkat çekiyor. Japonya Başbakanı Shinzo Abe dün geçtiğimiz ay Japonya'ya 2013'te daha fazla parasal genişemenin gerektiğini söyleyen Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'yı BOJ başkanlığına aday gösterdi.

Şirketlerin hâlen fiyatları artırmaya yanaşmadığını ve deflasyon beklentilerinin devam etmesinden ötürü tüketicilerin de bu durumu kabullenmeyeceğini belirten BNP Paribas SA'nın ekonomistlerinden Azusa Kato, ekonomik toparlanmanın fiyatları beslemesi konusunda ciddi oranda gecikme olduğuna dikkat çekti.

Kato, Japonya Merkez Bankası'nın yeni başkanıyla toplanacağı ilk toplantısından itibaren yeni teşvik önlemleri açıklayabileceğini söyledi. BOJ'un mevcut başkan ve başkan yardımcıları 19 Mart'ta görevlerinden ayrılacak.

Blomberg anketine katılan ekonomistler Japon ekonomisinin bu çeyrekte yüzde 1.8 büyüyeceğini öngörürken, Goldman Sachs Inc. de Ocak'ta ülkenin Nisan'da başlayacak mali yıla ait GSYH tahminlerini yüzde 2'ye çıkardı.

Japonya'nın dış ticaret açığı Ocak'ta enerji ithalatı ve zayıf yenin etkisiyle rekor düzeye tırmandı.

BNP analisti Kato, Japonya'da tüketici fiyatlarının bu yılın sonundan itibaren yükselmeye başlayacağını öngörerek, fiyatların ekonomik ilerlemeye bir süre tepkisiz kalacağını, ancak daha sonra hız kazanacağını söyledi.