Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tüketici fiyatlarındaki düşüşün Japonya Merkez Bankası'nın deflasyonu sonlandırmak için daha fazla parasal genişleme uygulaması baskılarını artırmasıyla Topix Endeksi 2010'dan bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Tokyo Borsası'ndaki emlak ve kamu hizmeti şirketleri primlendi.

Mitsubishi Estate Co. yüzde 4.5 artışla imar şirketlerindeki yükselişi devam ettirdi. Tokyo Electric Power Co., Başbakan Shinzo Abe'nin dün güvenlik garantilendiğinde nükleer santrallerin yeniden başlatılacağını söylemesi üzerine kamu hizmeti şirketlerini yukarı taşıdı. Gelirinin yüzde 27'sini Çin'de kaydeden elektronik parçaları üreticilerinden TDK Corp., Çin'de imalat büyümesinin beklenmedik şekilde hız kesmesi üzerine yüzde 0.6 değer kaybetti.

Topix Endeksi yüzde 0.9 kazançla 983.97 puana yükselerek 30 Nisan 2010'dan bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Endeks bu hafta yüzde 2.1 yükseldi. Nikkei 225 Endeksi dün 7 aylık kazanç dönemini kaydetmesinin ardından bugün yüzde 0.5 artışla 11,618.27 puana çıktı. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 23 altında seyretti.

Piyasanın çok hızlı yükseldiğini ve yatırımcıların düzeltme görmek istediğini belirten Nissay Asset Management Corp.'un stratejistlerinden Isao Kubo, deflasyonun devam etmesinden ötürü BOJ'un önlemleri artıracağı beklentilerinin yüksek olduğunu, BOJ'un gerçekten enflasyon görmek istiyorsa büyük hamlelerde bulunmasının gerektiğini söyledi.

Topix Endeksi 14 Kasım'dan bu yana Abe ve merkez bankasının deflasyonu sonlandırmak için agresif hamlelerde bulunacağı iyimserliği satesinde yüzde 35 tırmandı. Abe dün 10 yıl önce enflasyon hedefi benimsenmesini savunan Haruhiko Kuroda'yı BOJ başkanlığına aday gösterdi.