Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin'de imalat sanayi verisinin ekonomistlerin tahmininin altında kalmasının, dünyanın en büyük metal kullanıcısında ekonomik toparlanmanın hız kaybediyor olabileceği endişesini artırması sonucu, diğer sanayi metalleri ile birlikte değer kaybetti. Bakır, bu hareket sonucu son iki ayın en düşük seviyesine indi.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), ton başına 7,760 dolar ile 20 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından, Şanghay saati ile 13:17'de 7,772.50 dolara geldi. Aluminyum yüzde 0.6 düşerek ton başına 1,994 dolara geriledi. Altı önemli metali içeren LME Endeksi ise yüzde 0.6 düştü.

Ulusal İstatistik Ofisi ve Çin Lojistik ve Satınalma Federasyonu'nun açıkladığı imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Şubat ayında 50.1 seviyesinde gerçekleşti. Ocak ayında 50.4 seviyesinde bulunan bu verinin, Şubat ayında, Bloomberg News'un anketine katılan 31 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, 50.5 seviyesine çıkması bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı diğer imalat sanayi PMI verisi ise 50.4 seviyesinde gerçekleşti. Beklenti bu verinin 50.4 çıkması yönündeydi.

Hangzhou'da Dadi Futures Co. analisti Peng Guoliang, "Ekonominin bu yıl ne kadar güçlü olacağına ilişkin halen şüpheler var," dedi ve "Çin'de bakır arzı ve talebi, geçen yıla nazaran fazla değişmedi" değerlendirmesinde bulundu.

Mayıs vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 düşüşle pound başına 3.524 dolara inerken, Haziran vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 1.6 kayıpla ton başına 56,760 yuana (9,120 dolar) geriledi.