Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da tüketici fiyatlarındaki düşüşün Japonya Merkez Bankası'nın deflasyonu aşmak için parasal genişleme önlemlerini artıracağı spekülasyonunu tetiklemesi üzerine Japon hisselerinin ralli yapmasıyla Asya Borsaları son 2 ayın en büyük haftalık sıçramasına işaret etti.

Mitsubishi Estate Co. yüzde 6.1 değerlenerek Japon imar şirketleri arasındaki kazançları devam ettirdi. Bravia televizyonlarının ve PlayStation oyun konsollerinin üreticisi Sony Corp. , Tokyo'da bir binayı 111.1 milyar yene (1.2 milyar dolar) satmasının ardından yüzde 3.9 yükseldi. Dünyanın en büyük palmiye yağı üreticisi Golden Agri-Resources Ltd., dördüncü çeyrekte kârının yüzde 93 düştüğünü açıklaması üzerine yüzde 3.1 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 135.27 puana gerileyerek erken saatlerde kaydettiği yüzde 0.4 oranındaki kayıplarını geri aldı. Endekste değer kazanan her 2 hisseye karşılık 3 hisse değer kaybetti. ABD ve Çin ekonomilerinden gelen ilerleme sinyalleri ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin dünyanın 3. büyük ekonomisindeki teşvik çabalarını artıracağı spekülasyonu sayesinde endeks dün 4. ayını da kazançla sonlandırdı ve Eylül 2009'dan bu yana en uzun süreli yükseliş dönemine işaret etti.

Deflasyonun devam etmesinden ötürü BOJ'un önlemleri artıracağı beklentilerinin yüksek olduğunu belirten Nissay Asset Management Corp.'un hisse stratejistlerinden Isao Kubo, BOJ'un gerçekten enflasyon görmek istiyorsa büyük hamlelerde bulunmasının gerektiğini söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bu hafta ABD'de beklenenden iyi gelen konut satışları ve dayanıklı tüketim malları siparişlerinin toparlanma sinyallerini artırmasıyla yüzde 1.3 yükselerek 4 Ocak'tan bu yana en büyük haftalık kazancını kaydetti.