Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'deki bütçe kesintisi tehdidinin, yatırımcıları Amerikan varlıklarına koşmaktan alıkoymaması üzerine dolar, Şubat'ta dünya piyasalarındaki kazançlara öncülük etti.

ABD'nin en büyük 6 ticaret ortağının para birimi karşısında doların hareketini izleyen Intercontinental Exchange Inc.'in Dolar Endeksi Şubat'ta yüzde 3.5 tırmanarak 2 aylık düşüşünü sonlandırdı. Bank of America Merrill Lynch'in endeksleri, aralarında yeniden yatırılan faizlerin de bulunduğu küresel sabit getirili varlıklar yüzde 0.6 yükseldi. MSCI Tüm Dünya Endeksi temettü ödemelerinin ardından yüzde 0.1'in altında yükselirken, metal, yakıt ve tarımsal ürünleri kapsayan Standard&Poor's GSCI Toplam Getiri Endeksi yüzde 4.4 kayıpla Mayıs'tan bu yana en sert düşüşüne işaret etti.

Doların yükselişi, yatırımcıların dünyanın en büyük ekonomisini bugün devreye girecek olan otomatik harcama kesintilerinin etkisini dengelemesi için ne kadar yardımcı olduğuna dikkat çekti. Kongre Bütçe Ofisi harcama kesintilerinin ABD'nin bu yılki büyümesinden yüzde 0.6 sileceğini söylerken, konut satışları, Tüketici Güveni ve istihdamdaki ilerlemeler, Fed'in rekor desteğini devam ettireceği vaadiyle aynı zamana rastlıyor.

ABD hızlı bir büyüme kaydetmese de Euro Bölgesi, İngiltere e Japonya'dan daha güçlü büyüdüğünü belirten Deutsche Bank AG'nin G-10 Döviz stratejileri küresel müdürü Alan Ruskin, G-10'daki neredeyse her nokta göreceli olarak yumuşak bir görünüm sergilediğini söyledi.