Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı Ocak ayında, borç krizini ortadan kaldırmak için alınan kemer sıkma tedbirlerinin bölgedeki resesyonu daha da derinleştirmesi sonucu, rekor seviyeye yükseldi.

17 Avrupa ülkesinden oluşan Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı, Aralık ayındaki revize rakamla yüzde 11.8 seviyesinden, Ocak ayında yüzde 11.9'a yükseldi. Bu, verilerin tutulmaya başlandığı 1995'ten bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Bloomberg News'un anketine katılan 33 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, işszilik oranının yüzde 11.8 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Dusseldorf'ta Bankhaus Lampe'nin başekonomisti Alexander Krueger, "Durum çok ciddi," dedi ve "Almanya'dan artık daha fazla destek yok. Aşağı yukarı yatay seyrin devam etmesini bekliyorum. İtalya, İspanya ve Portekiz gibi diğer ekonomilerşu anda çok kötü. Bu nedenle, nihayetinde, işsizlik oranuı yalnızca yükselebilir" değerlendirmesinde bulunduç

Euro Bölgesi ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 0.6 daralarak son dört yılın en kötü performansını gösterdi. Bloomberg News'un diğer bir anketine katılan 21 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Europ Bölgesi'nin ikinci çeyrekte büyümeye dönmeden önce, yılın ilk üç aylık döneminde, tekrar daralacak. Avrupa Komisyonu, bu yıl için işsizlik oranını yüzde 12.2 ve gelecek yıl için ise yüzde 12.1 olarak tahmin etti.