Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı bugün Londra'da ekonomistlerle biraraya geldi.

Bloomberg HT'nin toplantıya katılan kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Başçı, piyasaya ihtiyacından fazla likidite verdiklerini ve likiditenin kademeli olarak normalleşeceğini söyledi.

Başçı, zorunlu karşılıklardaki artış ile piyasadan fazla likiditenin çekileceğini söyledi.

Yılsonu cari açığın yüzde 6-7 olacağı öngörüsünde bulunan Başçı, "İç talep çok kuvvetli seyrediyor. Şubat ayında ithalatta çok artış göreceğiz" dedi.

Rezervlerin kısa vadeli dış borca oranını takip ettiklerine dikkat çeken Başçı, "Büyümeye ilişkin hiçbir endişemiz yok" şeklinde konuştu.

Başkan Başçı, "Reel efektif kur, takip ettiğimiz seviyelerle uyumlu seyrediyor" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, merkez bankalarının kur savaşları ile bağlantılı olmadığını söyledi ve "Kur savaşı beklemiyorum" dedi.

Merkez Bankası, bir açıklama yaparak, Başkan Erdem Başçı'nın Londra'da ekonomistlerle yaptığı görüşmenin ana hatlarını verdi.

Başçı, toplantıda, Sermaye akımlarındaki oynaklığın kredilerin ve döviz kurlarının denge trendlerinden sapmasına neden olabildiğini söyledi ve "Kredilerin ve Döviz kurlarının dengeden sapması gelişmekte olan ülkelerde hem fiyat istikrarına hem de finansal istikrara zarar verebilmektedir" dedi.

Başçı, makro-ihtiyati politikaların, Türkiye'de aşırı hızlı kredi büyümesinin kontrol altına alınmasında etkili olduğunu ve bu politikaların etkili bir şekilde kullanılmasının döviz kurunun dengeden sapmasını azaltmak açısından da faydalı olduğunu sözlerine ekledi.

Başçı, "Fiyat istikrarının ve finansal istikrarın güçlendirilmesi Türkiye’nin dengeli büyüme görünümünü de iyileştirmektedir" dedi.