Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Euro Bölgesi enflasyonu son iki yıldır ilk kez Avrupa Merkez Bankası (AMB) enflasyon hedefi olan yüzde 2'nin altına düşerken, resesyonla mücadele eden bölgede işsizlik oranı ise tırmanış gösterdi.

Ocak ayında yüzde 2 olan yıllık enflasyon oranı Şubat ayında yüzde 1.8'e geriledi. Bloomberg News anketine katılan 35 ekonomistin tahmin medyanı enflasyonun yüzde 1.9 olacağına işaret etti. İşsizlik oranı ise Ocak ayında rekor seviye olan yüzde 11.9'a yükseldi.

BNP Paribas SA'nın Londra mekezli enflasyon stratejisti Christophe Duval-Kieffer, "Enflasyon AMB'nin hedefinden gittikçe daha çok sapıyor ve riskler dengesi aşağı yöne doğru kayıyor. Enflasyonun AMB'nin pusulasındaki iğne olduğunu var sayarsak, bu rakamlar yakın zamanda bir oran kesimine gidileceği ihtimalini artırıyor" ifadelerini kullandı.

Bir başka Bloomberg News anketine katılan 43 ekonomistin tahmin medyanı ise Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta gösterge faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 0.75'te tutacağına işaret etti. AMB, İtalya'da yaşanan belirsizliğin piyasaları sarsması üzerine ekonomik beklentilerini yeniden gözden geçirme kararı aldı. Aralık ayında yapılan tahminlerinde AMB enflasyonu bu yıl için yüzde 1.6 ve 2014 yılı için yüzde 1.4 olarak tahmin etmişti.