Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman tahvilleri Euro Bölgesi'ne yönelik verilerin işsizliğin rekor seviyeye yükseldiğini ve imalatın düştüğünü göstermesinin ardından güvenli varlıklara olan talebin artmasıyla yükselerek 10 yıllık tahvil faizlerini 8 haftanın en düşük seviyesine gönderdi.

Gösterge tahvilleri, 17 üyeli bölgede resesyonun derinleştiğini gösteren sinyallere yenilerinin eklenmesiyle ikinci haftalık kazançlarını genişletti. Bloomberg anketine göre gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYH) birinci çeyrekte yine düşüş gösterecek. İtalyan tahvilleri ise ülkedeki işsizlik seviyesinin 1992 yılından bu yana en yüksek seviyeye sıçramasının ardından düşerken, Demokratik Parti lideri Pier Luigi Bersani, Silvio Berlusconi ile muhtemel bir koalisyonu reddetti.

Amsterdam'da bulunan ING Groep NV gelişmiş piyasa tahvil stratejisti Padhraic Garvey, "10 yıllık Alman tahvil faizlerinin yüzde 1.50 yakınlarında kalması Euro Bölgesi'nin hâlâ zorlu bir atmosfer içerisinde olduğunun göstergesi. Ekonomik görünüm kötü kalmaya devam ediyor ve faiz oranlarının düşmesi için daha fazla alan var. İspanya, İtalya ve Yunanistan'da devam eden sistem riskleri güvenli varlıklara olan talebi destekliyor" ifadelerini kullandı.

10 yıllık alman tahvil faizleri Londra saatiyle 13:08'de 5 baz puan gerileyerek yüzde 1.41 oldu ve 2 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Şubat 2023 vadeli yüzde 1.5'lik tahvil ise 0.435 puan yükselerek 100.855 oldu. Tahvil faizleri bu hafta 16 baz puan birden geriledi.

Euro Bölgesi işsizlik oranı Ocak ayında yüzde 11.9'a çıkarak data serilerinin başladığı 1995'ten bu yana zirveye çıktı. Euro Bölgesi imalat aktivitesini gösteren bir endeks ise Şubat ayında 47.9'a gerileyerek daralma olduğunu gösterdi.