Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, "aşırı hızlı" fiyat artışlarının olduğu kentlerde, ikinci konut için mortgage kredilerinde ön ödeme ve faizlerin artırılmasını istedi ve satışlarda daha sıkı vergi kontrollerine gidilmesi talimatı verdi. Çin hükümeti böylelikle, emlak piyasasını soğutmak için üç yıldır uyguladığı politikada bir adım daha attı.

Devlet Konseyi ya da diğer adıyla Kabine, internet sitesinden yaptığı açıklamada, Çin Merkez Bankası'nın bölgesel braşlarının tedbirleri, yerel hükümetlerin fiyat kontrol hedefleri ile uyumlu olarak uygulayabileceğini duyurdu. Açıklamada, artan konut fiyatlarından kaynaklanan "göreceli olarak büyük" baskı ile karşı karşıya bulunan kentlerin konut alım limitlerini daha da sıkılaştırması gerektiği vurgulandı.

SouFun Holdings Ltd.'nin yaptığı açıklamaya göre, Çin'de birinci el konut fiyatları Şubat ayında dokuzuncu ay üst üste artış gösterdi. Bundan 10 gün kadar önce, görevi bırakmaya hazırlanan Başbakan Wen Jiabao, lokal otoritelerden, emlak piyasasındaki spekülasyonu "kararlı" bir biçimde durdurmalarını istedi ve hızlı fiyat artışlarının olduğu kentlere, konut alımlarını sınırlama talimatı verdi. Komunist Parti hiyerarşisinde iki numara olan Li Keqiang, 5 Mart'ta başlayacak olan yasama toplantılarında Wen'in yerini almaya hazırlanıyor.

Londra'da Capital Economics Ltd. ekonomisi Mart Williams, "Bu, Başbakan Wen'in görevi bırakmadan önce, politika yönüne vurduğu son damga ve mesaj açık: Emlak piyasasındaki kontrollerde gevşeme olmamalı," dedi ve "Bu akla yakın bir politika. Geçe yıl inşaat sektöründe yavaşlamaya izin verilmesine karşın, gayrımenkul sektörü sürdürülemez hareketini sürdürdü" değerlendirmesinde bulundu.

Devlet Konysei'nden yapılan açıklamada, fiyat kontrollerinin halen önemli bir dönemde olduğu ve konut fiyatlarının daha da yükseleceği beklentilerinin arttığı kaydedildi.