Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya tahvilleri, ülkenin yeni bir seçime yaklaşması ve Avrupalı liderlerin, euro üyelerine bölgedeki borç krizini bitirmek için bütçe kısıntıları konusunda baskı yapmalarının ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı.

10 yıl vadeli İtalya tahvillerinin faizleri, Avrupa Birliği maliye bakanlarının bugün Brüksel'de Güney Kıbrıs'ın kurtarılmasını da içeren çeşitli sorunları görüşmek üzere biraraya gelmeleri ile birlikte üç ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine yaklaştı.Demokrat Parti lideri Pier Luigi Bersani'nin üst düzey yardımcılarından Stefano Fassina, Roma'da yaptığı açıklamada, yeni seçim kanunun geçmesinin ardından, İtalya'nın bu yıl yeni bir seçime gitme ihtiyacı duyabileceğini kaydetti. İspanya tahvilleri ve gösterge Alman tahvilleri fazla değişiklik göstermedi.

Londra'da Commerzbank AG sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Michael Leister, "Son gelişmeler dikkate alındığında, piyasa, su an için, politika risklerinden bir miktar tedirgin ve bu durum, bugünün temel konusu olacak," dedi ve "Alman tahvilleri, çevre ülkelerinin tahvillerinin genişleyen eğilim ile ya da faizlerin yükselmesi şeklinde seyretmesi ile birlikte, destek bulmalı," şeklinde görüş bildirdi.

İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan ya da 0.05 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 09:12'de yüzde 4.84'e çıktı. Bu kağıdın faizi 27 Şubat'ta yüzde 4.96'ya kadar yükselerek 15 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. Kasım 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.5 faizli tahvillerin fiyatı, 0.36 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 3.60 dolar düşerek 105.51'e indi. Benzer vadeli İspanyol tahvillerinin faizi yüzde 5.10 seviyesindeydi.

Demokrat Parti'nin ekonomi politikası sözcüsü Fassina, dün Sky TG24 TV'ye yaptığı açıklamada, Bersani ve partisinin parlamentoda hükümet kuracak desteği bulamaması halinde, bu yıl yeni bir seçim olabileceğini kaydetti.