Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

- Altın yükselişin 3. gününde

Altın vadelileri merkez bankalarının ekonomik büyümeyi destekleyebilmek için teşvik önlemlerine devam edeceği iyimserliğiyle yükselişini 3. güne taşıdı.
Nisan vadeli altının onsu New York saatiyle 12:29'da yüzde 0.2 yükselerek 1,577.90 dolara çıktı. Sarı metal dün itibariyle bu yıl yüzde 6 gerileme yaşadı.

-Fed/Bej Kitap: Birçok bölgede ılımlı büyüme devam ediyor

ABD merkez bankası Federal Reserve tarafından yapılan açıklamada ülke ekonomisinin konut ve otomobile yönelik yükselen tüketici talebiyle beraber ülkenin genelinde ekonominin "ılımlı bir hızda" büyüdüğünü belirtti.

Fed'in 12 bölge bankasından gelen raporlarla hazırlanan Bej Kitap'ta "Her ne kadar bazı bölgelerde istihdam planları sınırlı kalmış olsa da çoğu bölge istihdam şartlarında ılımlı gelişmeler rapor etti. Konut emlak sektörleri ve konut fiyatları neredeyse bütün bölgelerde güçlenirken, ülkenin bir çok yerinde stoklar düşüş gösterdi" ifadeleri kullanıldı.

-ABD hisseleri dalgalı seyire döndü

ABD hisseleri özel sektör istihdam verilerinin şirketler tarafından Şubat ayında beklenenden daha fazla istihdam yaratıldığını göstermesinin ardından kayıplar ve kazançlar arasında gel-git yaşadı.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saatiyle 12:59'da çok değişmeyerek yatay bir pozisyonda kaldı ve 1,539.81 puan oldu. Dow Jones Endeksi ise 30.68 puan yükseldi ve 14,284.45 puana çıktı. S&P 500'de işlem hacmi bu raporun yazıldığı sırada 30 günlük ortalamanın yüzde 6 altında gerçekleşti.

-Fed/Plosser: QE'nin maliyeti faydalarını aşabilir

Fed Philadelphia Başkanı Charles Plosser, yaptığı bir açıklamada merkez bankasının varlık alımlarını yavaşlatması gerektiğini çünkü daha fazla teşviğin potansiyel maliyetlerinin faydalarından daha fazla olacağını ifade etti.

Pennsylvania'da bugün gerçekleştirdiği bir konuşmada Plosser, "Varlık alımlarımızı yavaşlatmaya başlayarak yıl sonundan önce alımlardan çıkmayı hedeflemeliyiz. Zaten çok düşük durumda olan faiz oranları ve Fed'in gittikçe genişleyen bilançosuyla para politikası, finansal istikrar, piyasa işlevleri ve fiyat istikrarı bakımından ekonomiye risk oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

-ABD tahvil faizleri 3 haftanın en sert yükselişini yaşadı

ABD'de 10 yıllık hazine tahvil faizleri bugün ADP Research Institute tarafından açıklanan verilerin özel sektörde beklenenden daha fazla istihdam yaratıldığını göstermesinin ardından son 3 haftanın en sert yükselişini gerçekleştirdi.
10 yıllık ABD gösterge tahvil faizleri gün içerisinde 4 baz puana kadar yükselişler yaşarken, New York saatiyle 11:53'te yüzde 1.92 oldu. Tahvil faizleri 25 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeye dokundu. Şubat 2023 vadeli yüzde 2'lik tahvilin fiyatı 7/32 düşerek 100 22/32 oldu.

-Bersani'den U dönüşü

Geçtiğimiz hafta yapılan İtalya seçimlerinde beklenen farkla zaferi kazanamayan ve parlamentodaki diğer gruplarla anlaşmak zorunda olan Pier Luigi Bersani, yeni bir hükümet kurma sürecinde elini güçlendirebilmek için ülkenin bütçe sıkıntısını tersine çevireceği sözünü verdi.

-Euro Bölgesi ihracatı 4. çeyrekte geriledi

Euro Bölgesi'nde ihracat 4. çeyrekte son 3 yıldan biraz daha uzun bir süredir ilk kez gerileme gösterirken, borç krizinin resesyonu derinleştirmesiyle yatırımlar da azalma gösterdi.

Euro Bölgesi'nden çıkan sevkiyatlar 2012 yılının son 3 ayında yüzde 0.9 düşerek gayrısafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 0.6 gerilemesine yol açtı. İhracat bundan önce en son 2009 yılının 2. çeyreğinde düşüş göstermişti. Öte yandan ithalat da 4. çeyrekte yüzde 0.9 düştü.