Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in ihracatı Şubat'ta beklentileri aşarken, ithalat geriledi. İhracattaki artış, küresel talebin dünyanın en büyük 2. ekonomisinin sıçramasını sürdürmesine yardımcı olabileceğini gösterdi.

Gümrük yönetimi ihracatının yıllık bazda yüzde 21.8 büyüdüğünü, ithalatın ise yüzde 15.2 düştüğünü açıkladı. Çin'in dış ticaret fazlası Şubat'ta 15.25 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, Asya'nın en büyük ekonomisinde ihracatın yüzde 8.1 artacağı yönündeydi.

İthalat büyümesinin yılın ilk ayında ihracatın gerisinde kalması, iç talebin toparlanmakta başarısız olduğu endişelerine bir yenisini daha ekledi. Ulusal Halk Kongresi'nin 17 Mart'ta sonlanmasının ardından göreve gelecek olan yeni liderler bir yandan son 13 yılın en yavaş büyümesinden toparlanmayı sürdürmeye çalışırken, diğer yandan gölge bankacılığı risklerini sınırlamaya ve emlak spekülasyonunu kontrol altına almaya çalışıyor.

Piyasanın Çin'in ihracatı konusunda "aşırı karamsar" bir tablo çizmiş olduğuna dikkat çeken Hong Kong'taki JP Morgan Chase&Co.'nun baş Çin ekonomisti Zhu Haibin, Ocak ve Şubat verilerinin ardından Çin'in dış ticareti konusunda daha iyimser olunması gerektiğini söyledi.

İhracatta yüzde 19.3 büyüme tahmin etmiş olan Zhu, "Tabii ki yine de Çin'in 2013 genelindeki ekonomik performansı dış talepten çok iç talebe göre değerlendirilecek" dedi.

Çin Ticaret Bakanı Chen Deming bugün Pekin'de bu yılki dış ticaret rakamlarında "ihtiyatlı bir iyimserliğe" sahip olduğunun altını çizdi ve 2012'den biraz daha iyi bir performans beklediğini belirtti.