Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, faiz oranlarını düşürmeyi düşünmeden önce, Avrupa'nın tekleyen ekonomisinin daha da kötüleşmesinin gerektiği yolunda işaret evrdi.

Draghi, dünkü konuşmasında, Euro Bölgesi'ndeki son ekonomik verilerin "hayalkırıklığı" yarattığını itiraf etmesine akrşın, bu yılın ilerleyen dönemlerinde toparlanmanın görüleceği konusundaki ısrarını sürdürdü. Draghi, Yönetim Konseyi'nin faiz indirimi konusunu konuştuğunu kaydederken, Frankfurt merkezli Avrupa Merkez Bankası, ard arda üçüncü kez, politika ayarlaması yapmaksızın büyüme tahminini aşağı çekti.

Amsterdam'da ABN Amro makro araştırma müdürü Nick Kounis, "Avrupa Merkez Bankası'nın harekete geçmesi için, gelecekte verilerin açık bir şekilde daha da kötüleşmesi gerek," dedi ve "AMB şiddetli bir şekilde yavaş toparlanmayı ve çok düşük enflasyonu kabul etmeye hazır görünüyor. Merkez Bankası, alkışlamaksızın beklemeye devam edecek," değerlendirmesinde bulundu.

AMB, ekonomik reformlara gitmeyi kabul eden sorunlu ülkelerin tahvillerini sınırsız miktarda alacağını açıklayarak, geçen yıl Avrupa borç krizindeki aşağı spiralin kırılmasına yardımcı oldu. Öte yandan, İspanya ve İtalya gibi kriziden en fazla etkilenen ülkelerdeki işletmeler için kredi koşulları iyileşmedi ve geçen ay sonuçsuz kalan İtalya seçimlerinden kaynaklanan kargaşa, resesyondan çıkmanın kolay olmayacağını gösterdi.