KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa, bankanın varlıklarını yüzde 50 genişletti, enflasyon hedefi benimsedi ve ülkenin bankacılık sistemini şoklardan korudu. Ancak görevinden erken ayrılacağını söylediğinde hisseler bunu 4 yılın zirvesine tırmanarak "kutladı."

Shirakawa, 19 Mart'ın öncesinde BOJ başkanı olarak katıldığı son toplantıda hiçbir politika değişikliği yapmadı. Nikkei 225 Endeksi'nin daha agresif teşvik beklentisiyle Kasım'ın ortasından bu yana yüzde 40 tırmanması, yatırımcıların BOJ başkan adayı Haruhiko Kuroda'nın yapabileceği değişikliklere odaklandığını gösteriyor.

Piyasaların tepkisi, Shirakawa'nın göreve ilk başladığı zamanki hâlinde bir ekonomi bırakarak, 3 resesyonla dolu 5 yıllık döneminde deflasyonu sonlandırmaktaki başarısızlığını yansıtıyor. Eski BOJ yönetim kurulu üyelerinden Atsushi Mizuno,  parasal genişlemede Fed Başkanı Ben Bernanke ve Avrupa Merkez Bankası'nın geride kalan Shirakawa'nın aşırı likidite uyarılarının, uygulamaya koyduğu teşviklerin etkisini azalttığına dikkat çekiyor.

Shirakawa'nın finansal sistemi şoklara karşı koruyarak çok iyi bir iş çıkardığını söyleyen Credit Suisse AG'nin başkan yardımcısı Mizuno, ancak Shirakawa'nın iletişiminin, parasal genişlemenin etkilerini azalttığını söyleyerek, Bernanke'nin teşvik eklerkenki özgüveni ile kıyaslandığında  BOJ başkanının yan etkiler üzerinde fazla açıklamada bulunması ve mutsuz ifadeleri olduğunu vurguladı.

Nomura Holdings Inc. ve Mizuho Securities Co., yeni liderlerin başkanlığındaki 3-4 Nisan'daki ilk toplantıdan itibaren parasal genişleme önlemlerinin artabileceğini öngörüyor. Japon ekonomisi bugün dördüncü çeyrekte artı büyümeye döndüğünü açıkladı.

Advertisement