Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de beklenenden iyi gelen tarımdışı istihdam verisi ve yendeki zayıflamanın Japon ihracatçıların kazanç görünümünü desteklemesi üzerine Tokyo Borsası yükseldi; Nikkei 225 Endeksi 2009'dan bu yana en uzun süreli günlük kazanç dönemine işaret etti.

Satışlarının yüzde 80'ini deniz aşırı ülkelerde kaydeden Honda Motor Co. yüzde 2.6 tırmandı. Sumitomo Mitsui Trust Holdings Onc., bankanın kurtarmasını geri ödemek için 467 milyon hissesini geri satın almasının ardından yzüde 4.7 değerlendi. Silikon plaka üreticisi Sumco Corp., operasyonel kârında yüzde 97 büyüme öngörmesi üzerine yüzde 6.5 primlendi. Resona Holdings Inc. ve Shinsei Bank Ltd., bankaların Sumitomo gibi kurtarmalarını geri ödemeye başlayacağı spekülasyonu üzerine yükseldi. Sharp Corp., Kyodo haberin elektronik üreticisi şirketin hisse satabileceğini söylemesi sonrasında yüde 3.1 değer kaybetti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.5 kazançla 12,349.05 puana çıktı. Endeks geçtiğimiz hafta Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve BOJ Başkanı adayı Haruhiko Kuroda'nın 15 yıldır devam eden deflasyonu sonlandıracağı iyimserliğiyle Lehman Brothers Holdings Inc.'in 2008'deki iflasından bu yana kaydettiği kayıpları telafi etti. Geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.9 artışla 1,039.98 puana çıktı. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 4 hisse değer kaybetti. Endeksteki 33 sektörün yalnızca 2'si düştü.

ABD ekonomisinin küresel ekonomiye öncülük ettiğini, olumlu verilerin de yatırımcıların beklentilerini desteklediğini belirten Shinkin Asset Management Co.'nun baş fon yöneticisi Naoki Fujiwara, "Bu zamana kadar Tokyo Borsası Abenomi ve parasal genişleme beklentileriyle yükseldi. bu noktadan sonra ABD'deki temeller de dolardaki güçlenmeye katkı sağlayacaktır" yorumunda bulundu.