Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:00'de güncellendi)

Dolar yen karşısında, Amerikan ekonomisinin hız kazanmakta olduğu yolundaki işaretlerin ABD para birimine talebi artırması sonucu Ağustos 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine yaklaştı.

Dolar Endeksi, Cuma günü ABD'de açıklanan işsizlik oranı verisinin düşüş göstermesinin ardından, bu hafta açıklanacak olan perakende satışlar verisinin artış göstermesi ve tüketici fiyatları endeksinin yükselmesinin beklenmesi ile birlikte, son yedi ayın zirvesi yakınlarında seyrediyor. Meksika para birimi peso, merkez bankasının 2009 yılından bu yana yaptığı ilk faiz indiriminin bir kerelik olduğu yolunda işaret vermesinin ardından, dolar karşısında Eylül 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Macaristan para birimi forint euro karşısında, ülke merkez bankası başkanı Gyorgy Matolcsy'nin para politikasını yeniden şekillendirme isteği karşısında gücünü konsantre etmesinin ardından değer kaybetti. Sterlin ve yen, ABD doları karşısında düşüşünü dördüncü güne taşıdı.

New York'ta Societe Generale SA Döviz stratejisti Sebastien Galy, "Piyasa doların güçlülüğü konusunda çok uzun yol gitti," dedi ve "Muhtemelen büyük ölçüde bir konsolidasyon sürecindeyiz. Buna tek istisnayı, Avrupa'da halen aşağı yönlü işlem olarak çekiciliği olan short sterlin oluşturuyor," şeklinde görüş bildirdi.

Dolar yen karşısında, 8 Mart'ta 96.55 ile 11 Ağustos 2009'dan bu yana en güçlü seviyesine tırmandıktan sonra, yüzde 0.1 yükselerek New York saati ile 11:16'da 96.09 seviyesine geldi. ABD para birimi euro karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.3011 seviyesine çıktı. Yen euro karşısında, 8 Mart'ta 125.92 ile 14 Şubat'tan bu yana en zayıf seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.1 gevşeyerek 125.02 seviyesine indi. Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.4910 dolara geldi.

(18:00'de güncellendi)