Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:53'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in İtalya'nın kredi notunu düşürmesi ve Çin'de sanayi üretiminin beklentilerin altında kalmasının ardından değer kaybetti. Gösterge endeks Stoxx Europe 600 son 4.5 yılın zirvesinden düştü.

Norveç'in ikinci büyük sigorta şirketi Storebrand ASA, daha uzun bir ortalama yaşam süresi için, kenara koyduğu para miktarını artırması gerektiğini açıklamasının ardından yüzde 6.6 düştü. Orta Avrupa'nın en büyük petrol şirketi OMV AG ve ICAP Plc, analistlerin hisse notlarını düşürmesinin etkisi ile yüzde 1.5'in üzerinde düşüşler yaşadı.  Ladbrokes Plc, Playtech Ltd. ile Web işini geliştirme konusunda anlaşma imzalamasının ardından, yaklaşık iki yılın en hızlı artışını yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 düşerek, Londra saati ile 16:33'te 295.26 puana geldi. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi bu yıl, ABD'li kanun koyucuların bütçe konusunda uzlaşmaya varmaları ve merkez bankalarının ekonomik toparlanmayı desteklemek için teşviklere devam edeceği beklentisi ile yüzde 5.6 yükseldi.

Londra'da Bedlam Asset Management Plc fon yöneticisi Felicity Smith, "İtalya'nın notunun düşürülmesi, özellikle Güney Kıbrıs'ın da kurtarmaya ihtiyaç duyduğunun açık olduğu bir ortamda, daha fazla müdahalenin gerekeceği şeklinde bir tedirginliğe neden olacak," dedi ve "Nihayetinde Almanya bunun getirdiği maliyeti karşılamada temel katkıda bulunan olacak. Bu not indirimini, panik için bir sebepten ziyade, piyasaya bir miktar gerçekçiliğin geri dönmekte olduğu şeklinde yorumluyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx Europe 600 Endeksi geçen hafta , ABD'de tarım dışı istihdamın beklenenin çok üzerinde artması ve merkez bankalarının ekonomilerini desteklemeye devam edeceğini yönelik iyimserlikle yüzde 2.3 ralli yaptı ve son iki ayın en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. Endeks Haziran 2008'den bu yana en yüksek kapanışını yaptı.

(18:53'te güncellendi)