Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de sanayi üretimi 2009'dan bu yana en zayıf yıl başlangıcını yaparken, kredi ve perakende satışlar da yavaşlayarak, ülkenin görevi devralmaya hazırlanan ve zengin-fakir farkını azaltmaya çalışan yeni liderlerinin karşısındaki zorlukları artırdı.

Çin hükümetinin 9 Mart'ta açıkladığı verilere göre yılın ilk 2 ayında sanayi üretimi yüzde 9.9 büyürken, perakende satışlar da yüzde 12.3 artarak beklentinin altında kaldı. Çin Merkez Bankası da dün ülkenin yeni yuan kredilerinin Şubat'ta 620 milyar yuana gerileyerek, Bloomberg anketine katılan 28 ekonomistin 27'sinin beklentisinin altına işaret etti.

İşsizlik oranının 4 yılın en düşüğüne gerilemesiyle Amerikan taleplerinde beklenen güçlenme, ülkenin yeni başbakanı Li Keqiang'ın, geçtiğimiz haftaki Ulusal Halk Kongresi'nde açıklanan yüzde 7.5'lik büyüme hedefine ulaşmasına yardımcı olabilir. Çin'in ihracatının 2010'dan bu yana en büyük Ocak-Şubat kazancını kaydetmesi ve yatırımlardaki hızlanma, dünyanın en büyük 2. ekonomisinin hâlen ticaret ve sabit getirili varlıklara harcama yapma bağımlılığından kurtulması gerektiğine dikkat çekti.

Hong Kong'taki Royal Bank of Scotland Plc'nin baş Çin ekonomisti Louis Kuijs, büyümenin, ihracat ve yatırıma dayanarak, tüketimin geride kaldığı "eski model trendi" gösterdiğini söyledi.

Daha önceden de Pekin'de Dünya Bankası'nda çalışmış olan Kuijs, diğer yandan Şubat ayı kredi verileri merkez bankasının geçtiğimiz yıl başlayan kredi ve toplam finansmandaki genişlemeyi kontrol altına almaya çalışıyor olabileceğine işaret ettiğini belirtti.